Imami se protiv ISIL-a bore na internetu

Riječ je o radu stranice ImamsOnline.com, mreže vjerskih lidera u Velikoj Britaniji (ImamsOnline.com)

Imami i lideri muslimanske zajednice u Velikoj Britaniji pokrenuli su internetski magazin u nastojanju da uzvrate na „otrovne“ poglede koje zagovara oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Haqiqah (Stvarnost) za cilj ima pokazati mladima, zaintrigiranim propagandom ISIL-a, da poruke ove grupe nemaju teološku osnovu, piše The Guardian. Riječ je o radu stranice ImamsOnline.com, mreže vjerskih lidera u Velikoj Britaniji.

„Linija fronta za imame 21. stoljeća nije minber [prostor u džamiji odakle govori imam], već internet, društveni mediji, YouTube, Twitter“, kazao je urednik stranice Shaukat Warraich.

„Postoji percepcija kako islamske institucije ne rade dovoljno u borbi protiv ISIL-a, no ovo je jasan dokaz da se imami okupljaju da ih se čuje. Britanski imami naročito ističu kako će se uključiti u borbu.“

Zajednica donosi rješenje

Od juna do augusta, osam ljudi dnevno se obraćalo državnom programu za deradikalizaciju pod nazivom Channel (Kanal). Qari Asim, viši imam u džamiji Makkah u Leedsu, ističe kako je zajednica odlučna da bude aktivnija u borbi protiv ekstremizma.

„Svako rješenje problema ekstremizma mora doći iz zajednice. Muslimanska zajednica je više od drugih propatila zbog ovih ekstremista. Nije u našem interesu da tražimo oprost za ono što oni čine, zbog njih naša vjera dobija loš ugled, trudu našu omladinu i stvaraju atmosferu protiv muslimana“, kazao je.

U drugom izdanju Haqiqaha (prvi broj sa interneta skinut u 75.000 primjeraka) fokus je na ideološki i praktični neuspjeh ISIL-a da stvori halipat. Imami tvrde da najveća masovna migracija u Europu od Drugog svjetskog rata dokazuje da je ISIL uspio samo u širenju terora i mržnje.

Izvor: Agencije