Imam poziva kršćane da se mole u džamiji

Shareef je rekao da je muslimanska molitva u katedrali bila odličan primjer međuvjerske saradnje (EPA)

Imam Nacionalne džamije u Washingtonu Talib Shareef rekao je da je spreman da bude domaćin molitvi kršćanskih vjernika nakon što je Nacionalna katedrala u Washingtonu u novembru otvorila svoja vrata muslimanskim vjernicima.

Shareef je za američki CBN News govorio o nedavnoj muslimanskoj molitvi u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu, koja je pokrenula debatu o tome da li se muslimani mogu moliti u kršćanskim bogomoljama, prenosi Anadolija.

Američki mediji su pisali kako je katedrala u Washingtonu bila ispunjena zvucima molitve muslimanskih vjernika što je, kako navode, historijski trenutak za dijalog i miran suživot pripadnika različitih vjera.

Sa jednog dijela katedrale bile su uklonjene stolice kako bi se mogao staviti tepih na pod i tako ambijent prilagoditi muslimanskim vjernicima, a muškarci i žene su bili odvojeni u prostoriji, kako nalažu islamska pravila.

U jednom dijelu katedrale bile su postavljene stolice za starije vjernike koji molitvu obavljaju u sjedećem položaju.

Međureligijski skupovi

Inače, muslimani i pripadnici drugih religija ranije su učestvovali u kršćanskim i međureligijskim skupovima u pomenutoj katedrali koja pripada Episkopalnoj crkvi, denominaciji Anglikanske crkve.

Ovo je prvi put da su muslimani u Americi imali priliku da održe svoju sedmičnu molitvu unutar bogomolje u kojoj su ranije održavane aktivnosti poput sahrana predsjednika, ali i druge vjerske molitve.

“Ovaj događaj je bio odličan primjer i model međuvjerske saradnje koji bi trebale slijediti i druge zemlje“, izjavio je imam Shareef.

S druge strane, već se govori o tome da li bi, u cilju međuvjerske saradnje, trebalo organizovati kršćansku molitvu u džamiji.

Shareef je rekao da postoji presedan u islamskom učenju u kojem poslanik Muhammed poziva kršćane da se mole u džamiji.

Napomenuo je da je u cilju međuvjerske saradnje i dijaloga spreman da bude domaćin molitvi kršćanskih vjernika u Nacionalnoj džamiji u Washingtonu.

Govoreći o oružanoj grupi  Islamska država Irak i Levant (ISL), Shareef  je istakao da je ona prijetnja miru i međuvjerskom dijalogu te da je riječ o grupi, kako tvrdi, sastavljenoj od običnih kriminalaca i propalica.

“Cijela ta grupa je sastavljena od kriminalaca”, rekao je imam Shareef.

Istakao je da podržava bilo koju vladu koja će zaštititi svoje građane od aktivnosti ISIL-a na američkom tlu, ali i u svijetu.

Izvor: Agencije