Imam džamije Al-Aqsa: Jerusalem je ključ mira i rata

Šejh Navahde je osudio izraelske napade prema džamiji Al-Aqsa i Jerusalemu (Arhiva)

Jerusalem je ključ mira i rata, poručeno je u petak, nakon džuma-namaza, muslimanske molitve petkom, u džamiji Al-Aqsa u Jerusalemu, a povodom odluke američkog predsjenika Donalda Trumpa da ovaj grad prizna glavnim gradom Izraela.

Šejh Ismail Navahde je predvodio džumu-namaz, a u obraćanju vjernicima ukazao je na američko negiranje prava muslimana i Palestinaca u Jerusalemu, prenosi Anadolija.

“Na 100 godina od Balfourove deklaracije, kojom je teritorija obećana onima kojima ona ne pripada, i na 50. godišnjicu početka okupacije Jerusalema, američka administracija priznaje Sveti grad kao glavni grad Izraela, ne uzimajući u obzir prava muslimana i Palesinaca”, poručio je Navahde.

Odluke SAD-a će biti reflektirane na terenu

Podvukao je kako će Jerusalem ostati arapski i muslimanski te dodao: “Nadamo se da će stav islamskog svijeta koji je iskazan protiv odluke SAD-a biti reflektiran i na terenu.”

Još jednom osudivši izraelske napade prema džamiji Al-Aqsa i Jerusalemu, šejh Navahde je zaključio da je “Jerusalem ključ mira i rata”.

Američki predsjednik Donald Trump 6. decembra je donio odluku o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela, kao i premještanje američke ambasade iz Tel Aviva.

Uslijedili su brojni protesti širom Zapadne obale i na granici s Pojasom Gaze, kada je, prilikom intervencije izraelskih snaga, povrijeđen veliki broj Palestinaca.

Izvor: Agencije