Imam Al-Akse: Po svaku cijenu branit ćemo našu džamiju

'Nećemo dozvoliti Jevrejima da dominiraju Al-Aksom', rekao je imam Sabri (EPA)

Šejh Ekrem Sabri, imam i hatib džamije Al-Aksa, izjavio je da je država Izrael okupacijska sila u Jerusalemu, a ne legitimna vlada i da stoga djeluje protivno međunarodnom pravu.

Uputio je saopćenje nakon što je izraelska policija u okupiranom Istočnom Jerusalemu spriječila grupu Palestinaca da održe skup ispred njegove kuće u znak podrške.

Džamije u Gazi otvorene za molitve

Džamije u Pojasu Gaze, koje su zatvorene zbog pandemije korona virusa, otvorene su u srijedu za vjernike.

Nakon klanjanja sabah-namaza, jutarnje molitve muslimana, Hani el-Ali, imam džamije El-Halidi, rekao je da su počeli s molitvama onako kako je utvrdila vlast, prenosi Anadolija.

Vlast je tražila da se ne produžavaju molitve u džamijama i da se vjernici nakon obavljenih namaza ne zadržavaju u džamijama.

Džamije u Gazi zatvorene su 23. marta, u sklopu mjera poduzetih u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Poručio je da nijedna zemlja u svijetu, osim Izraela, ne udaljava ljude od mjesta gdje se obavljaju molitve, prenosi Anadolija.

“Zašto je to tako? Jer je Izrael okupacijska sila u Jerusalemu, a ne legitimna vlada. Stoga nije moguće da samo šutimo na ovakvu izraelsku politiku, kojom ljude tjeraju iz bogomolja. Ove politike protivne su ljudskim pravima i međunarodnom pravu”, kazao je Sabri.

Policija želi ušutkati glas muslimana

Napomenuo je da je izraelska policija pokušala ušutkati glas muslimana Jerusalema, a spriječila je i demonstrante da obave molitvu.

“Izraelska policija opkolila je moj dom i demonstrantima kazala da je to zabranjeno područje. To nije civilizacijsko ponašanje niti je u skladu s međunarodnim pravom”, rekao je Sabri.

Naveo je da je Izrael time još jednom pokazao da ne dopušta Palestincima da naprave nijedan korak i podignu svoj glas.

“Međutim, još jednom poručujemo da je džamija Al-Aksa dio naše vjere i vjerovanja. I dalje ćemo po svaku cijenu braniti našu Al-Aksu”, kazao je imam.

Dodao je da će nasilje i agresivnost izraelske policije samo dodatno povećati lojalnost Palestinaca prema Al-Aksi.

Uhapšen u raciji izraelske policije

“Nećemo dozvoliti Jevrejima da dominiraju Al-Aksom”, rekao je Sabri.

Šejh Sabri, bivši jerusalemski muftija, uhapšen je 29. maja u raciji izraelske policije na njegov dom.

Potom je odveden u policijsku stanicu u starogradskoj četvrti u Istočnom Jerusalemu pod optužbom za “navođenje i poticanje svog naroda protiv Izraela”.

Pušten je istog dana nakon što je kažnjen zabranom ulaska u Al-Aksu u sljedećih sedam dana, a 3. juna ponovo je pozvan u policiju na razgovor.

Izraelska policija spriječila je u srijedu ujutro skup pred njegovom kućom, koji je trebao biti održan u znak podrške imamu.

Izvor: Agencije