Oglasi

Ima li međunarodne pravde za Liban?

Samo nezavisna istraga eksplozije u Luci u Bejrutu može obnoviti nade libanskog naroda za budućnost njihove države.
Demonstranti drže plakate protiv libanskih političara u blizini mjesta na kojem se desila eksplozija u bejrutskoj luciAP/Hussein Malla

Eksplozija od 4. augusta u bjerutskoj luci ne samo da je ubila više od 170 ljudi, povrijedila hiljade drugih i ostavila najmanje 300.000 osoba bez krova nad glavom, već je i uništila nade Libanaca za bolju budućnost za njihovu državu. Zato sam, zajedno sa 36 drugih specijalnih izaslanika Ujedinjenih naroda i nezavisnih stručnjaka, dao izjavu ranije ovog mjeseca, pozvavši na nezavisnu i transparentnu istragu eksplozije, koja potcrtava obaveze na osnovu međunarodnih ljudskih prava, pojašnjava odgovornosti vezane za eksloziju i vodi ka pravdi i odgovornosti. Također sam svjestan uloga, jer je moja porodica pogođena eksplozijom, zadobila po život opasne povrede i izgubila izvore primanja.

U zajedničkoj izjavi, kolege i ja smo tražile od Vijeća UN-a za ljudska prava (UNHCR) da održi specijalnu debatu o eksploziji u bejrutskoj luci kada se Vijeće ponovo sastane u septembru, kako bi se istražili svi načini na koje ovo vodeće tijelo za ljudska prava može podržati narod u Libanu i pomoći im da zadovolje svoje potrebe i zahtjeve. Postoji nekoliko razloga zbog kojih vjerujemo da bi UNHCR trebao odigrati vodeću ulogu u nastojanjima da osigura da efikasna, transparentna i nepristrasna pravda bude realizirana za žrtve ekslozije i za libanski narod uopće.

Zašto ne vjerujemo aktuelnoj Vladi

Kao i deseci libanskih i međunarodnih organizacija civilnog društva, mi ne vjerujemo libanskoj Vladi da je sposobna provesti efikasnu i transparentnu istragu svojih neuspjeha. Stoga vjerujemo da samo međunarodna i zaista nezavisna istraga može postići željene rezultate. Kao što smo istakli u našoj izjavi, istraga eksplozije ne bi samo trebala biti zaštićena od svih nepotrebnih utjecaja, već bi trebala imati i "snažne i široke ovlasti da efikasno istraži sve sistemske neuspjehe libanskih vlasti i institucija da zaštite ljudska prava".

Za razliku od istrage libanske Vlade, međunarodna istraga, kojom upravlja UNHCR, mogla bi premašiti pronalaženje pojedinaca koji su direktno krivi za eksploziju i adresirati sistemsko urušavanje libanske uprave koje je otvorilo put za eksploziju. Kada su se suočile s pozivima na međunarodnu istragu eksplozije, libanske elite su pokrenule pitanja o stranim silama koje se miješaju u libanska unutrašnja pitanja i koriste eksploziju da proguraju svoj plan i program.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Libanski predsjednik Michel Aoun, naprimjer, odbio je pozvati na međunarodnu istragu samo nekoliko dana nakon razorne eksplozije, tvrdeći da bi takav napor "razvodnio istinu". Libanska ministrica pravde Marie-Claude Najm također je odbacila pozive na međunarodnu istragu, tvrdeći da ne želi "kreirati sistem u kojem se svaki put kada se desi važno pitanje obraćam međunarodnoj zajednici". Manjak povjerenja libanskog naroda u lokalne sudske vlasti bez sumnje opravdava pozive da se uključe međunarodne institucije i tijela u istragu eksplozije. Međutim, ni zabrinutost zbog mogućnosti da strane vlade iskoriste međunarodnu istragu za svoje interese ne bi trebalo odbaciti kao neosnovanu. Libanski narod je ranije svjedočio kako naizgled dobronamjerne međunarodne istrage, kao što je Specijalni tribunal za Liban, koji je uspostavio Vijeće sigurnosti UN-a, može na kraju služiti uskim geopolitičkim interesima i ignorirati sveobuhvatnije pozive na pravednost.

Međunarodna zajednica nas često vara

Kada francuski predsjednik Emmanuel Macron pozove na međunarodnu istragu eksplozije, Libanci bi trebali biti sumnjičavi spram njegovih namjera. Ipak je Francuska bivša kolonijalna sila, koja je uvela sektaški sistem koji je u korjenu libanskih trenutnih problema. I dalje radi na širenju svog utjecaja nad Libanom danas. Prošle godine, naprimjer, francuska vlada je bila glavni igrač iza prijedloga CEDRE, u kojem je mješavina međunarodnih institucija i država obećala da će dati Libanu 11 milijardi dolara u kreditima i grantovima pod uslovom da provede izvjesne reforme. Na površini ovaj prijedlog izgleda kao da mu je cilj da pomogne narodu Libana. Ali, ako se bolje pogleda, postaje jasno da je primarni cilj dati međunarodnim posuđivačima, posebno Francuskoj i Svjetskoj banci, značajan dio moći nad političkim i ekonomskim životom u Libanu.

Međunarodna zajednica je prečesto iznevjerila Liban. Predugo je ostavila libanski narod u potrazi za pravdom i boljom budućnošću s izborom između oslanjanja na manjkave i korumpirane lokalne mehanizme i međunarodne napore vođene interesima. Ali, ovo ne znači da međunarodnom sistemu nedostaje kapacitet da provede zaista nepristrasnu istragu o eksploziji od 4. augusta koja nije u sjeni skrivenih planova i interesa moćnih vlada. Da bi se ovo postiglo, države koje imaju interese u Libanu – kao što su Francuska, SAD, Rusija, Sirija, Saudijska Arabija, Izrael, Iran, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar i Kina – trebale bi odstupiti i dozvoliti multilateralnom procesu vođenom nepristrasnim međunarodnim tijelom i zasnovanom na principima ljudskih prava da zauzmu svoj kurs.

Kao specijalni izaslanici, koji rade na dobrovoljnoj osnovi i nezavisni su od bilo koje vlade ili organizacije, vjerujemo da je UNHCR u dobroj poziciji da pruži libanskom narodu ono što im je očajnički potrebno. Iako znamo da Vijeće ima kapacitet da provede međunarodnu istragu koja bi zadovoljila zahtjeve libanskog naroda za transparentnošću i nepristrasnošću, svjesni smo kako politički pritisci mogu zasjedniti taj proces.

Narod će vidjeti jesu li poruke iskrene

Prije svega nekoliko mjeseci, u junu, usred ustanaka pokreta "Životi crnaca su važni" u SAD-u, blok afričkih država je izvršio pritisak na Vijeće da održi hitnu debatu o rasizmu, političkoj brutalnosti i nasiljem nad demonstrantima. Tokom debate neki su delegati pozvali na međunarodnu istragu da se istraži rasno motivirana policijska brutalnost u SAD-u. Međutim, zbog pritiska od SAD-a i brojnih njegovih saveznika, Vijeće nije efikasno adresiralo problem i samo je usvojilo neodređenu rezoluciju, koja poziva na izvještaj o rasno diskriminirajućim i nasilnim policijskim praksama koje su korištene protiv Afrikanaca i ljudi afričkog porijekla bez da se specifično imenuje SAD.

Samo će vrijeme reći hoće li UNHCR biti u stanju predvoditi u potrazi libanskog naroda da donese pravdu žrtvama eksplozije i pozove na odgovornost krivce. Da bi predvodio međunarodnom istragom u slučaju eksplozije u bejrtuskoj luci, potrebno je da barem jedna država formalno to zatraži od Vijeća. Ako grupa država podrži ovaj prijedlog, to će poslati poruku da je međunarodna zajednica spremna i voljna pomoći Libanu u vremenu potrebe.

U septembru će libanski narod vidjeti da li su poruke solidarnosti i zabrinutosti koje su svjetske vlade poslale nakon razorne eksplozije bile iskrene. Ako UNHCR uspješno provede nezavisnu istragu ovog pitanja i osigura da se istraga provede na transparentan i nepristrasan način, to će libanskom narodu dati obnovljenu nadu za budućnost njihove države. Ali, ako pokleklne pod političkim pritiskom i ne poduzme ništa, ili prihvati razvodnjenjo rješenje, potvrdit će strahove da međunarodna zajednica nije sposobna unaprijediti nepristrasnu agendu ljudskih prava.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.