ILO: Pandemija gurnula globalno tržište rada u neviđenu krizu

Neka bude jasno: nije stvar izbora između zdravlja ili poslova i ekonomije, poručio je čelnik Ujedinjenih naroda (EPA)

Globalni čelnici pozvali su na cjelovit pristup u nošenju s posljedicama pandemije novog korona virusa, za koju je šef Međunarodne organizacije rada (ILO) Guy Ryder rekao da je gurnula svijet rada u “neviđenu krizu”.

“Neka bude jasno: nije stvar izbora između zdravlja ili poslova i ekonomije. Sve je isprepleteno: ili ćemo pobijediti na svim frontovima, ili izgubiti na svim frontovima”, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres na ILO samitu, čija će snimljena poruka biti upućena desecima šefova država i vlada, prenosi Hina.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je kazao na samitu da svijet ima posebnu dužnost zaštititi milione zdravstvenih radnika na prvim linijama odbrane od krize i povećanih slučajeva zaraze i smrti.

‘Vrlo nesigurna predviđanja’

“Zajedno imamo dužnost štititi one koji štite nas”, rekao je on.

Predviđanja za globalno radno tržište u drugoj polovici 2020. godine “vrlo su nesigurna”, a procijenjeni oporavak neće biti dovoljan da se stopa zaposlenosti vrati na nivo od prije početka krize ove godine”, saopćio je ILO prošle sedmice.

Agencija UN-a smatra da je globalni pad radnih sati “značajno gori nego što se ranije procjenjivalo” u prvoj polovici godine.

Izvor: Agencije