ILO: Nezaposlenost zbog pandemije najgora kriza od 1945.

Angela Merkel je ranije izjavila da je Evropska unija pred najvećim izazovom od osnivanja (EPA)

Tržište rada zahvatila je u vrijeme pandemije korona virusa “najteža kriza nakon Drugog svjetskog rata”, jer je 1,25 milijardi radnika izloženo povećanom riziku otpuštanja ili smanjenja plate, upozorava Međunarodna organizacija rada (ILO).

Novo istraživanje koje je ta agencija Ujedinjenih naroda objavila pokazuje da bi novi korona virus mogao za 6,7 posto smanjiti broj radnih sati u svijetu samo u drugom tromjesečju 2020. godine, što odgovara broju od 195 miliona izgubljenih radnih mjesta s punim radnim vremenom (uz 48-satnu radnu sedmicu).

Ti teški gubitci radnih mjesta posebno se očekuju u zemljama s dohotkom malo višim od prosjeka (100 miliona radnih mjesta s punim radnim vremenom), što “znatno premašuje učinke finansijske krize iz 2008. i 2009. godine”.

Arapske zemlje i Evropa mogli bi biti teško pogođeni s obzirom na stanovništvo, ali u apsolutnim brojevima u to doba godine najteže će biti na području Azije i Pacifika.

Kriza pokazala da je privreda isprepletena

Općenito gledano, ovi veliki gubici radnih sati i radnih mjesta su “najgora svjetska kriza nakon Drugog svjetskog rata”, upozorava ILO.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da je Evropska unija pred najvećim izazovom od svog osnivanja.

“Suočeni smo s velikim izazovom po zdravlje građana, a suočene su sve zemlje članice [Unije]. Zbog toga mora biti u interesu svih, a tako i Njemačke, da iz te krize ne izađemo oslabljeni, nego snažniji”, poručila je.

Naglasila je da se u ovoj krizi vidjelo koliko su umrežene i isprepletene privrede te da odgovor mora biti samo više Evrope, Evropa koja je snažnija i koja bolje funkcionira u svim njenim dijelovima, a tako u svim članicama.

Izvor: Agencije