IKEA povlači milione komoda nakon smrti djece

IKEA je pozvala kupce da odmah prestanu koristiti komode koje se povlače ukoliko nisu pravilno pričvršćene za zid (Reuters)

Najveći svjetski proizvođač namještaja IKEA je objavilo da povlači gotovo 36 miliona komoda linije Malm u Sjevernoj Americi nakon smrti nekoliko djece prilikom prevrtanja komoda.

Više od 29 miliona komada tog namještaja treba se vratiti u prodavnice u Sjedinjenim Državama i 6,6 miliona u Kanadi, navodi se prema podacima vlasti dviju država i kompanije.

Linija Malm predstavlja polovinu od 147 miliona komoda koje je IKEA prodala u posljednjih 13 godina, odnosno 78 miliona prodatih komoda.

Švedski proizvođač namještaja je informisan u martu o smrti malog djeteta u februaru u državi Minnesota, koji je zabilježen nakon pet smrtnih slučajeva između 1989. i 2014. na američkom tlu.

Posljednje dvije godine još troje djece je smrtno stradalo u SAD-u. Još sedamnaestero djece, stare između 19 mjeseci i 10 godina je povrijeđeno u 41 nesreći s tim komodama, prema američkoj agenciji za sigurnost potrošača (CPSC) koja je pokrenula upozorenje.

Hitan opoziv

Elliot Kaye, šef CPSC-a je rekao da vlasnici komoda odmah trebaju reagovati.

Američka podružnica IKEA je pozvala svoje kupce da odmah prestanu koristiti komode koje se povlače ukoliko nisu pravilno pričvršćene za zid. Te komode za djecu su visoke 60 centimetara, dok su one za odrasle visoke 75 centimetara.

Prema američkim vlastima, radi se o nestabilnom komadu namještaja kada nije pričvršćen na zid i može se prevrnuti i izazvati smrt ili teške povrede djece, navodi CPSC.

Izvor: Agencije