IKEA pomaže nezaposlenim radnicama

Udruženje Kamensko poznato je po radnicama koje žele raditi i šivanjem privređivati za sebe i svoje porodice. Razvojem socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj vide svoju šansu, u susret im je izašla firma IKEA.

Nada iz udruženja Kamensko je 25 godina radila u zagrebačkom DTR-u. Potom kod privatnika. Posljednjih 25 dana, umjesto košulje u Domaćoj tvornici rublja, šije zavjese za IKEA-u i ne žali se.

„Baza nam je da ovdje kupcima skraćujemo zavjese, korekcije neke ili šivanje na novo cijeli komplet zavjesa“, govori.

Skraćivanje zavjesa košta dva eura. Uz dvije radnice u IKEA-i, u Kamenskom na poslovima šivanja sada radi deset žena. Posla ne manjka.

„Za sada još stižemo, vidjet ćemo kako će biti dalje“, kaže Ljerka.

Namjera IKEA-e je pomoći zajednici u kojoj ostvaruje dobre tržišne rezultate.

„Socijalno poduzetništvo je termin i predstavlja pomoć ugroženim skupinama ljudi koji nemaju pristup tržištu rada ili nemaju nikakva primanja“, ističe Igor Stefanec (Ikea Hrvatska).

Primanja ovih radnica u IKEA-i veća su od penzije od 120 eura koje dobivaju mnoge bivše zaposlenice Kamenskog. 

Hektari tvorničkog prostora

Novinar Al Jazeere Boris Gagić iz Zagreba javlja kako je riječ o grani industrije koja se sjeća boljih dana.

„Tekstilna industrija u Hrvatskoj nekada se prostirala na hektarima tvorničkog prostora. Ti pogoni mahom su nestali. Sada su smješteni u ovako malim sobama. Ali radnice ne gube nadu“, dodaje.

Pogotovo u Kamenskom. Firma koja je uništena prije nekoliko godina, nikada nije nestala iz javnog fokusa. Prvenstveno zbog radnica koje su osnovale udrugu i nastavile šiti. Tvornica sa vrijednim nekretninama, na atraktivnim lokacijama u Zagrebu, nedavno je prodana, jednom od većih finansijera HDZ-ove izborne kampanje.

To je dodatni razlog zbog kojeg radnice ne odustaju od svojih potraživanja.

„Ja mislim da moramo dobiti plaće naše, jako su male, jednostavno se ne smiju s tim igrati“, izjavila je Đurđa Grozaj iz Udruge Kamensko, a na pitanje koliko radnice potražuju odgovara: „Pet plaća i pola otpremnine“.

S otpremninama u mislima, ali i novim poslovima, vizija koja radnice drži godinama je raditi i zarađivati za šivaćim mašinama.

Izvor: Al Jazeera