IKEA na tržištu solarnih panela

Velika Britanija, s izdašnim subvencijama, ulaže mnogo napora kako bi potakla svoje građane da koriste izvore obnovljive energije. To je iskoristila švedska IKEA, najveći proizvođač namještaja na svijetu. Uskoro će se u prodajnim centrima širom Velike Britanije naći i solarni paneli.

Utrka za novo tržište je počela. IKEA, koja već 25 godina britanske domove oprema namještajem, sada želi opremati i krovove. U partnerstvu s kineskom firmom za proizvodnju solarne energije Hanergy, solarni paneli bi se trebali naći u prodaji u narednih 10 mjeseci.

“Na isti način kao što IKEA prodaje spavaće sobe i kuhinje, želimo da solarne ploče postanu dio doma”, izjavio je Toby Ferenczi iz kompanije Hanergy Solar UK.

Logika iza ovakvog poteza je pad cijena solarnih ploča posljednjih godina, što ih sada čini prihvatljivim za sve veći broj domaćinstava. Ipak, kupci neće moći tek tako izaći iz prodavnice sa solarnim panelom pod rukom. Od narudžbe do ugradnje morat će pričekati četiri sedmice. Ugradnja ploča napravljenih u Njemačkoj i održavanje uključeni su u paket.

“Ovo je najvažniji dio Hanergy tanka prevlaka. To je nova generacija solarnih ploča. Ovo je konverter koji sunčevu energiju pretvara u struju. Ovo je brojač energije koji bilježi koliko su struje proizvele solarne ploče, a zatim ovo je online portal koji dobiju svi klijenti, a koji im omogućava da vide koliko struje proizvode, a koliko troše”, pojašnjava Ferenczi.

Interesantna tržišna prilika

Prodaja solarnih ploča izgleda kao logičan korak za IKEA-u. Ima ih na krovovima svojih prodavnica, skladišta i fabrika već neko vrijeme. A uz nekoliko vjetroelektrana, IKEA se planira u potpunosti prebaciti na obnovljivu energiju do 2020. godine.

“Želimo to prenijeti dalje, ne samo sa naših vlastitih operacija, već da zapravo ponudimo rješenja klijentima, da učinimo lakšim, pristupačnijim i prihvatljivijim za njih da žive održiviji život u kući”, rekla je Joana Yarrow iz odjela IKEA-e za samoodrživost.

Britansko tržište solarne energije malo je u poređenju s drugim evropskim državama kao što su Njemačka i Španija. Ali, ugradnja raste, kaže Ben Warren iz finansijske kompanije “Ernst and Young”.

“Velika Britanija je interesantna tržišna prilika. Prvo, tržište ima stabilan regulatorni okvir i Vladu koja nije, za razliku od nekih drugih evropskih država, otišla s politikom u retroaktivnom smislu. I, drugo, prilika za rast u solarnom sektoru u Velikoj Britaniji veoma je jaka”, rekao je Warren.

IKEA je saopćila da već ima dosta zainteresiranih klijenata. Prosječna cijena jednog solarnog sistema je 6.700 eura. Pošto Velika Britanija nudi subvencije kako bi podstakla upotrebu obnovljivih izvora, klijenti bi trebali isplatiti uloženo za sedam godina.

Izvor: Al Jazeera