Igrači Liverpoola odali počast Georgeu Floydu

Nogometaši su odali počast Georgeu Floydu i digli glas protiv policijske brutalnosti (Andrew Powell / Liverpool FC / Twitter)

Nogometaši aktuelnog prvaka Evrope Liverpoola kleknuli na koljena na centru stadiona Anfield i tako odali počast Afroamerikancu Georgeu Floydu, koji je preminuo nakon prošlosedmičnog hapšenja u SAD-u.

Uprava kluba i brojni njegovi igrači su na društvenim mrežama objavili snimak klečanja na koljenima na centru Anfielda i poslali poruku “Zajedništvo je snaga”, prenosi Anadolija.

Među igračima koji su odali počast Floydu i digli glas protiv policijske brutalnosti nad njim su i Trent Alexander-Arnold, Andy Robertson, Virgil van Dijk, Dejan Lovren, James Milner, Joe Gomez, Gini Wijnaldum, Adrian San Miguel, Andrew Lonergan, Fabinho i Jordan Henderson.

Brutalno hapšenje i smrt

Floyd je uhapšen u ponedjeljak prošle sedmice u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao koristiti krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini.

Videosnimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama.

Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih pritisnuo koljeno na vrat.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može disati, policajac nije dizao koljeno sa njegovog vrata.

Umro je ubrzo nakon što su ga prebacili u bolnicu.

Zbog smrti 46-godišnjeg Floyda, širom SAD-a šest dana traju masovne demonstracije, koje su izazvale nerede u skoro svim većim gradovima te zemlje.

Izvor: Agencije