Igrači iz regije koje treba pratiti na SP-u

Edin Džeko (lijevo) i Mario Mandžukić predvode napad reprezentacija Bosne i Hercegovine i Hrvatske (EPA)

Novinska agencija Associated Press napravila je listu po pet nogometaša reprezentacija Bosne i Hercegovine i Hrvatske na koje treba obratiti pažnju tokom Svjetskog prvenstva u Brazilu.

S napadački orijentiranim trenerom i napadačem svjetskog glasa na čelu tima, Bosne i Hercegovina očekuje da postigne mnogo golova na Mundijalu u Brazilu.

Napadač Manchester Cityja Edin Džeko je postigao većinu golova svoje ekipe tokom kvalifikacija, dok ih selektor Safet Sušić očekuje još mnogo na utakmicama s Argentinom, Iranom i Nigerijom. Od velike pomoći će im biti i kreativni veznjak Miralem Pjanić.

AP je napravio listu pet igrača koje treba gledati u reprezentaciji Bosne i Hercegovine tokom SP-a u Brazilu, prenosi Anadolija.

Bez obzira na to što njegova pozicija u timu Manchester Cityja nije sigurna, Džeko je postigao 10 od 30 golova bh. reprezentacije tokom kvalifikacijskih mečeva. Džeko je postigao 26 golova u 49 međunarodnih utakmica i bit će ključni čovjek u ofanzivnoj formaciji bh. reprezentacije.

Ofanzivni vezni igrač Rome Miralem Pjanić donosi bogatstvo i stil u srednjem redu bh. reprezentacije. On je karijeru počeo u Luksemburgu, nakon što se s porodicom napustio Bosnu i Hercegovinu kratko prije rata. Dvije godine je morao čekati dozvolu da igra za Bosnu i Hercegovinu. Debitirao je 2008. godine i nakon toga je postigao osam golova u 46 utakmica.

Historijski gol

Vedad Ibišević je postigao gol koji je Bosnu i Hercegovinu odveo u Brazil protiv Litvanije u Kaunasu. Napadač Stuttgarta je igrao u Švicarskoj, SAD-u i Francuskoj.

Golman Stokea Asmir Begović spada u red najboljih golmana u engleskoj elitnoj ligi. U deset kvalifikacijskih utakmica primio je tek šest golova. Izabrao je da igra za Bosnu i Hercegovinu umjesto Kanade, u kojoj je počeo internacionalnu karijeru 2004. godine.

Na petom mjestu je Zvjezdan Misimović, igrač sa 80 nastupa i 26 golova u dresu Bosne i Hercegovine. Igrao je za Wolfsburg, s kojim je, zajedno s Džekom, osvojio Bundesligu, uz 20 asistencija.

Što se tiče reprezentacije Hrvatske, “Vatreni” imaju jednog od najboljih tehničara među igračima sredine terena, te jednog od najboljih napadača.

Može se očekivati da će Luka Modrić i Mario Mandžukić zajedno pomoći da Hrvatska postigne neke golove na SP-u i možda prođu u eliminacijsku fazu takmičenja.

Modrić je okosnica hrvatskog nacionalnog tima i postao je redovan u sredini terena Real Madrida. Vitki bivši igrač Dinama iz Zagreba i Tottenhama može igrati i ofanzivnog veznog ili krilnog igrača, zahvaljujući tehničkom znanju.

‘Tim turnira’

Na Evropskom prvenstvu 2008. godine Modrić je uključen u najbolji tim koji je sastavila Evropska nogometna asocijacija, čime je postao tek drugi hrvatski igrač koji je dobio tu počast.

Mario Mandžukić je napadačka snaga hrvatskog tima. On igra za Bayern iz Minhena, poznat je po stvaranju prostora i kretanju bez lopte. Također se često povlači u odbranu, što njegovu igru čini raznovrsnom.

Na Euru 2012. on i nekoliko drugih igrača su predvodili listu strijelaca sa tri gola. On je, također, postao prvi Hrvat koji je postigao gol u finalu Lige prvaka, kada je bio strijelac za Bayern u finalu 2013. godine.

Bayern je saopćio da ga želi zadržati, unatoč izvještajima da ga traži nekoliko vrhunskih engleskih, italijanskih i španskih klubova.

Kapiten hrvatske reprezentacije Darijo Srna je glavni pokretač tima, poznat po svom prelazu terena i slobodnim udarcima. Igra za ukrajinski klub Shakhtar Donetsk, a može igrati desnog beka i desnog veznog. On je igrač s najviše nastupa sa kapitenskom trakom u historiji hrvatskog nacionalnog tima.

Lojalnosti Shakhtaru

Srna je imao ponude klubova kao što su Chelsea i Bayern Minhen, ali ih je, navodno, odbio zbog svoje lojalnosti Shakhtaru.

Kapiten Seville i veznjak Ivan Rakitić redovno stvara prilike napadačima. Tehnički potkovan, svestran i kreativan s loptom u posjedu, Rakitić se redovno vraća da pomogne odbrani. Hrvatska će očekivati od njega da pojača opasnost u tandemu s Mandžukićem.

Rakitić je rođen u Švicarskoj, a igrao je za švicarsku mladu reprezentaciju.

Kreativni igrač sredine terena je Alen Halilović, koji puni 18 godina u junu i koji će pristupiti Barceloni naredne sezone. Najmlađi je igrač u historiji hrvatske prve lige koji je postigao gol, te najmlađi debitant za hrvatski nacionalni tim. Halilović trenutno igra za Dinamo iz Zagreba i smatraju ga jednim od najboljih mladih talenata u evropskom nogometu.

Izvor: Agencije