Igor Karačić: Za zlato sa Hrvatskom bih mijenjao sve trofeje u karijeri

Četiri tima imaju podjednake šanse za trofej Lige prvaka, kaže hrvatski rukometaš (EPA)

Rukometaš Vardara Igor Karačić istakao je da bi osvajanje zlatne medalje sa reprezentacijom Hrvatske na velikom takmičenju mijenjao za sve osvojene trofeje u izuzetno uspješnoj klupskoj karijeri.

Iskusni 30-godišnji srednji bek osvojio je naslov klupskog evropskog prvaka sa Vardarom 2017. trijumfom nad favorizovanim PSG-om sa 24:23 u finalu Lige prvaka.

Igrajući za Vardar, koji je dominirao u Sjevernoj Makedoniji, pripale su mu brojne titule prvaka i pobjednika Kupa ove države, te pet naslova u regionalnoj SEHA ligi. Jedan od najboljih reprezentativaca Hrvatske Karačić počeo je karijeru u Zrinjskom, odakle je 2007. godine prešao u Metković, a prije Vardara nastupao je za Perutninu Pipo IPC i sarajevsku Bosnu.

Od naredne sezone će igrati za još jednog evropskog prvaka iz 2016. godine, poljski Vive Kielce, sa kojim je potpisao ugovor. U dresu Hrvatske osvojio je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 2016. u Poljskoj.

U Bosni sam se osjećao kao kod kuće

• Po čemu pamtite igranje u sarajevskoj Bosni, sa kojom ste 2011. osvojili titulu prvaka BiH?

– Bila je to jedna od najljepših godina u mom životu. Osjećao sam se kao kod kuće. Trenirao nas je Irfan Pipe Smajlagić, koji je doveo nekoliko reprezentativaca Hrvatske. Zabilježili smo povijesni plasman u osminu finala Lige prvaka. Osvojili smo titulu pobjedom nad Borcem, za koji je igrao moj brat Ivan na gostovanju u Banjoj Luci. Predivno je bilo igrati za Bosnu, koju su tada izvanredno vodili Mirsad Purivatra i Nermin Salman. Igrači su imali sjajne uslove u klubu, a nadam se da će Bosna ponovo krenuti putevima uspjeha. 

Karačić smatra da Vardar nema što izgubiti na Final Fouru, koji će biti održan 1. i 2. juna u Kelnu. Prema njegovim riječima, Barcelona protiv koje Vardar igra u polufinalu, izraziti je favorit, no proteklih sezona favoriti nisu osvajali najrenomiranije rukometno klupsko evropsko takmičenje, pa se on nada da će tako biti i sada. U drugom polufinalu sastaju se Vezsprem i Vive Kielce.

Naš sagovornik se za Al Jazeeru osvrnuo na šanse Vardara u završnici Lige prvaka, treći naslov zaredom ovog kluba u SEHA ligi, prelazak u Vive Kielce, nastup Hrvatske i selekcija iz regije na SP-u, te ambicije Hrvatske na Euru od 10. do 26. januara 2020 i izglede BiH da se plasira na ovo prvenstvo.

• Može li Vardar ponoviti podvig iz 2017. i drugi put doći do titule prvaka Evrope?

– Vardar je treći put na Final Fouru u posljednje tri godine. Po iskustvu iz nekoliko proteklih sezona u kojima izraziti favoriti nisu osvajali trofeje, jasno je da sve četiri ekipe koje su u polufinalu Lige prvaka imaju po 25 procenata šanse da budu prvaci. Zavisi kako će ekipe tempirati formu, a bitan je i roster igrača.

Prije dvije godine odlično smo tempirali formu i kondicioni trener Danijel Jurišić doveo je do savršenstva fizičku spremu igrača. Sada imamo manji roster i uz to smo imali problema sa puno povrijeđenih igrača. Bit će zanimljivo i uzbudljivo na završnom turniru.

• Kakve su šanse Vardara protiv Barcelone u polufinalu Lige prvaka?

– Favorit se nikada nije radovao otkad se igra Final Four u Kelnu. Od Flensburga, preko Vive Kielcea, Vardara, pa do Montpelliera, koji je prošle sezone pobijedio nas u polufinalu i Nantes u finalu, niko nije očekivao da će ove ekipe osvojiti titule. To su bila velika iznenađenja. Barcelona igra odlično ove sezone i ima puno kvalitetnih igrača. Vidjet ćemo u kakvoj će formi odigrati dvije utakmice u dva dana, a mi nemamo što izgubiti.

• Šta je presudilo da Vardar osvoji Ligu prvaka 2017?

– Presudila je glad za pobjedom i jaka timska igra u kojoj nema zvijezda. Igrači su bili kompaktni i željni dokazivanja. Svi iz te generacije igraju i dalje u velikim klubovima koji su među tri-četiri top europske ekipe. Oba puta smo pobijedili sa golom prednosti na Final Fouru. Pokazali smo da možemo i vrijedimo, osvojivši europski naslov prvaka.

• Jeste li očekivali treći uzastopni trijumf Vardara u SEHA ligi?

– Jesam, nijedan tim iz ovog takmičenja nije dorastao Vardaru, koji je uložio puno novca i truda da bude najbolji. Vjerovao sam da ćemo biti prvi i osvojili smo ukupno peti trofej u SEHA ligi. Nadam se da će Vardar nastaviti sa uspjesima i ubuduće. 

• Koji su motivi prelaska u Vive Kielce?

– U vrijeme kada sam dogovorio trogodišnju saradnju sa poljskim klubom, nije se znalo da li će Vardar opstati. Proveo sam sedam i po godina u njemu, osvojivši sve što sam mogao. Ukazala se potreba za promjenom sredine. Ni finansijska situacija nije bajna, pa su igrači tražili najbolje rješenje za sebe, a među njima i ja, te smo potpisali ugovore sa drugim klubovima.

• Da li je trofej Lige prvaka sa Vardarom najdraži u vašoj karijeri?

– To je do sada najveći osvojeni trofej. Kruna karijere je osvajanje zlatne medalje sa reprezentacijom i za nju bih ako mogu mijenjao sve trofeje u klupskoj karijeri. Bio sam sretan osvojivši bronzu sa Hrvatskom na prvenstvu Europe 2016, a želim najviše od svega da osvojim zlato na velikom takmičenju.

• Jeste li zadovoljni plasmanom Hrvatske na šesto mjesto na SP-u?     

– Naravno da nismo zadovoljni, jer smo imali kvalitet da prođemo u polufinale. Zakazali smo kada je bilo najpotrebnije. Nismo bili dovoljno sretni i spretni da budemo među četiri najbolje ekipe. Kiksali smo izgubivši od Brazila, a vidjeli ste da su se suci izvinjavali zbog grešaka u meču protiv Njemačke, u kojem smo poraženi (21:22).

• Kako ocjenjujete nastupe Sjeverne Makedonije, koja je bila 15. i Srbije na 18. poziciji na SP-u? 

– Reprezentacija Srbije je podmladila ekipu što je uticalo na konačni plasman. U budućnosti ona može ostvarivati dobre rezultate ako bude homogena. Sjeverna Makedonija je podbacila, mada je imala dobru ekipu i dobrog izbornika Raula Gonzaleza. Dolaskom novog izbornika Danila Brestovca, igra jako dobro u kvalifikacijama za EP i mislim da će biti sve bolja narednih godina.

• U čemu se ogleda snaga Danske, novog svjetskog šampiona?

– Gledao sam Dansku, koja ima odlične bekove Mikkela Hansena i Laudea, te igra strpljivo u napadu sa dobrim šuterima. U odbrani igraju 6-0, a sve im se poklopilo, a neke utakmice su rješavali u svoju korist individualnim kvalitetima igrača. To je Hrvatskoj nedostajalo kako bi se priključila Francuskoj, Danskoj i Norveškoj u borbi za medalje.

• Koji je cilj Hrvatske na Euru 2020, pošto je od selekcija iz regije uz Sloveniju već osigurala plasman?

– Vjerujem u ovaj tim koji može pokazati kvalitet na EP-u. Cilj je isti – plasirati se na Olimpijske igre (osvajanjem zlatne medalje Hrvatska bi izborila direktan plasman na OI). Imamo ekipu željnu dokazivanja sa puno mladih igrača. Žao nam je što se nismo borili za medalju na Svjetskom prvenstvu. Dobro ćemo se spremiti i ići na medalju na Euru. Na prošlom EP-u igrali smo bez Domagoja Duvnjaka, koji je povrijeđen u prvoj utakmici sa Srbijom, a bez Luke Cindrića u odlučujućim utakmicama SP-a.        

• Nadate li se plasmanu Hrvatske na OI 2020. u Tokiju?

– Ništa nema smisla bez plasmana na Olimpijadu. Vjerujem da nećemo dobiti jake suparnike za kvalifikacioni turnir koji će biti odigran u aprilu iduće godine. Već sam jednom igrao na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Nadam se da ću drugi put uzastopno igrati na Olimpijadi, sa kojom se ne mogu porediti svjetska, niti europska prvenstva.

• Da li će se BiH plasirati na EP i koje selekcije iz regije vidite još kao učesnike završnice?

– Radujem se dobrim rezultatima bh. reprezentacije i nadam se da ću se sresti sa bratom Ivanom na Euru. Nismo odavno igrali jedan protiv drugog. Na proteklom SP-u nisu igrale ni Bosna i Hercegovina, niti Slovenija i Crna Gora. Balkanske selekcije bit će zastupljene u većem broj na Euru. Bilo bi lijepo i zanimljivo da igramo već u grupnoj fazi. Plasmani bi doprinijeli razvoju rukometa na našim prostorima i mladi bi se ugledali na uspjehe starijih reprezentativaca.

• Kako komentarišete da je Vardar osvojio peti put u nizu titulu prvaka Sjeverne Makedonije, ali i poraz od Metalurga 32:33 nakon izvođenja sedmeraca u finalu Kupa?

– Pobjedom nad bitoljskim Eurofarm Rabotnikom, koji je bio jedini konkurent očekivano smo osigurali naslov prvaka. Nismo previše razmišljali o Kupu i neprofesionalan pristup nam se osvetio. Imali smo tri do četiri gola prednosti protiv Metalurga, ali smo mu dopustili da nas stigne i osvoji pehar. Kada sam vidio veliku radost igrača Metalurga poslije finala, nisam puno tugovao, jer to je dobro za rukomet ove države. Prisjetio sam se koliko je Vardaru značilo osvajanje Kupa, kada je Metalurg bio nadmoćniji prije šest-sedam godina.

Izvor: Al Jazeera