IDS: Javiti Nijemcima da je ‘Heil Hitler’ sasvim OK

Sud je, navodno, odlučio da uzvik 'Za dom spremni' na početku pjesme 'Bojna Čavoglave' ne predstavlja nezakonito ponašanje (Reuters)

Iz Istarskog demokratskog sabora (IDS) osudili su odluku Visokog prekršajnog suda po kojoj, kako navode mediji, uzvik pjevača Marka Perkovića Thompsona “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” nije nezakonito ponašanje, prenosi agencija Hina.

U saopćenju stranke ironiziraju kako sada Nijemcima treba javiti da je “pozdrav ‘Heil Hitler’ sasvim OK”.

Iako iz navedenog suda još nisu službeno objavili svoju odluku u tom predmetu, s obzirom na to da presuda još nije odaslana, IDS-ovci su se pozvali na medije koji su objavili da je sud odlučio da sporni uzvik nije nezakonit, te poručili da “s gnušanjem” gledaju na odluku suda koji odobrava isticanje ustaškog pozdrava.

‘Fantastičan uvod’ u hrvatsko predsjedavanje Unijom

“U zemlji koja za nekoliko tjedana preuzima predsjedanje Europskom unijom sud je odlučio da nema ništa spornog u veličanju fašizma. Fantastičan uvod u hrvatsko predsjedanje”, kažu u Istarskom demokratskom saboru.

Ističu, prenosi dalje Hina, da sav civilizirani svijet jednoglasno osuđuje revitalizaciju zločinačkih režima, poput fašizma i nacizma, te na bilo kakav oblik promocije tih režima gleda kao na anticivilizacijski čin, “osim Hrvatske”.

Iz IDS-a navode da bezrezervno osuđuju takvu odluku, “u nadi da će se pojedinci prizvati pameti prije nego odluka postane pravomoćna”, zaključujući da “Hrvatskoj zaista ne treba takva sramota”.

Neslužbeno saznanje

Ranije danas Hina je prenijela neslužbena saznanja Jutarnjeg lista kako je Visoki prekršajni sud odlučivao o slučaju Marka Perkovića Thompsona i da je vijeće presudilo da uzvik “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” nije nezakonito ponašanje.

Dalje se navodi da je taj sud ranije donio pet pravosnažnih presuda u kojima je presudio da je taj uzvik nezakonito ponašanje, a u Thompsonovom slučaju vijeće je presudilo da zakon nije prekršen.

Ta presuda, međutim, još nije odaslana sa suda i još nije konačna jer je zaustavljena u evidenciji sudske prakse, posebnom sudskom odjelu koji analizira svaku novodonesenu presudu i utvrđuje je li ona u skladu s prethodnim presudama, ali i presudama Evropskog suda u Strasbourgu i Suda Evropske unije, čija su stajališta za hrvatske sudove također obavezujuća.

Kao najviši sud u prekršajnoj grani sudstva, Visoki prekršajni sud nadležan je i za ujednačavanje sudske prakse u Hrvatskoj, podsjećaju.

Izvor: Agencije