Idlib: Turska žestokim napadima uzvratila na napad na svoje vojnike

Turske snage u zoni deeskalacije u Idlibu (EPA)

Turske oružane snage žestokim napadima na položaje snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada odgovorile su na jučerašnji napad na kontrolni punkt u Idlibu, prenosi Anadolija.

Snage Assadovog režima u četvrtak su izvele artiljerijski napad na jedan od kontrolnih punktova kojeg su turske snage u Idlibu postavile u okviru sporazuma o zoni deeskalacije.

U napadu je ubijen jedan, a ranjena trojica turskih vojnika.

Napad na osmatračnicu

Ministarstvo odbrane Republike Turske u petak ujutro je saopćilo da su izvedeni žestoki napadi na položaje s kojih su režimske snage gađale kontrolni punkt.

U saopćenju Turskog ministarstva odbrane se navodi da su snage sirijskog režima izvršile napad na osmatračnicu u zoni deeskalacije sukoba.

Dodaje se da su ranjeni vojnici evakuisani na sigurno mjesto.

Ruski ataše u Ankari pozvan je u vojni štab i rečeno mu je da će napadi biti “kažnjeni na najsnažniji način”.

Opozicione snage povukle teško naoružanje

Idlib je najveća enklava pod kontrolom opozicije u Siriji, a uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju je u septembru prošle godine postignut dogovor o primirju u Idlibu i o uspostavi deeskalacijske zone za civile.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije i postavljeni su kontrolni punktovi, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Izvor: Agencije