Idlib glavna tema sastanka Putina, Erdogana i Rouhanija

Turski predsjednik Erdogan ugostio ruskog i iranskog kolegu Putina i Rouhanija u Ankari, što je peti trilateralni sastanak navedenih čelnika (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da se tri miliona sirijskih izbjeglica može vratiti u planiranu zonu sigurnosti u sjevernoj Siriji, ako se ona proširi od turske granice do sirijskih gradova Deir ez-Zor i Raqqa.

Erdogan je nakon razgovora u Ankari sa ruskim i iranskim kolegom Vladimirom Putinom i Hassanom Roohanijem izjavio da su tim susretom otklonjene prepreke za formiranje konstitucionog odbora i dodao ta će to tijelo uskoro početi raditi, prenosi Tanjug.

Kurdska milicija

Kako prenosi Reuters, Erdogan je istakao da je podrška oružanim grupama pod maskom borbe protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant neprihvatljiva i dodao da pravu prijetnju u Siriji predstavlja kurdska milicija Narodne zaštitne jedinice.

Čelnici Turske, Rusije i Irana razgovarali su u ponedjeljak o situaciji u Idlibu, posljednjem pobunjeničkom uporištu u Siriji, prenijela je agencija Hina, te dodala kako se dogovor čini malo vjerovatnim budući da Iran i Rusija podržavaju sirijskog predsjednika, a Turska pobunjenike.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ugostio je Putina i Rouhanija u Ankari, što je peti trilateralni sastanak navedenih čelnika.

Tri regionalne sile su garanti mirovnog procesa iz Astane, koji je pokrenut u januaru 2017. godine kako bi se okončao rat u Siriji, a trebao je biti dopuna mirovnog procesa UN-a.

U utorak je godišnjica rusko-turskog dogovora o stvaranju demilitarizirane zone oko Idliba koja uključuje susjedne pokrajine Latakiju, Hamu i Halep.

Cilj demilitarizirane zone bio je spriječiti ofanzivu sirijske vojske, ali su 30. aprila snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, uz pomoć ruske avijacije napale Idlib i pobunjenička područja u Hami.

U četiri mjeseca borbi, prema podacima UN-a, ubijeno je 1.089 civila, a više od 400.000 ih je raseljeno.

Milioni izbjeglica

Analitičari smatraju kako nikakav dugoročniji sporazum neće biti postignut na samitu.

Naime, Rusija i Iran podržavaju sirijskog lidera Assada, dok je Ankara uz određene pobunjeničke grupe, ali se istovremeno bori protiv sirijskih Kurda koje podržava Washington.

Erdogan najviše strahuje kako bi kriza u Idlibu, gradu blizu turske granice u kojem živi tri miliona osoba, mogla izazvati novu migrantsku krizu.

U Turskoj se već nalazi 3,6 miliona izbjeglica iz Sirije, a Erdogan je nedavno prijetio kako će “otvoriti vrata” prema Evropi ako Turska “ne primi potrebnu pomoć svijeta, posebno Evrope”.

Tri čelnika će na sastanku ponovo razmotriti sporno pitanje odbora za pisanje novog sirijskog ustava, što UN smatra novim korakom naprijed u pronalaženju političkog rješenja za okončanje rata.

Izvor: Agencije