Idlib: Dogovor sirijskih vlasti i opozicije za prekid vatre

'Rakete su ispalili operativci šiitske milicije kojom zapovijeda jedinica Kuds', tvrdi izraelska vojska (EPA)

Uvjetni prekid vatre i okončanje bombardiranja sirijske sjeverozapadne regije Idlb dogovoreno je nakon dvodnevnih pregovora u Nur-Sultanu, glavnom gradu Kazahstana.

U petak su obustavljeni zračni udari sirijske Vlade, no u kopnenim borbama poginula je najmanje jedna osoba u selu pod kontrolom vlasti iz Damaska, nedaleko od Qardaha, rodnog mjesta porodice predsjednika Bashara al-Assada, objavili su državni mediji i opozicijski aktivisti.

Kako se navodi u finalnom saopćenju 13. runde pregovora u Astani (imenovanih po ranijem imenu kazahstanske prijestolnice), strane su se dogovorile na provođenje sporazuma iz Sočija.

Navodi se kako će se pobunjenici povući 20 kilometara od demilitarizirane zone kod uporišta kako je dogovoreno po sporazumu za prekid vatre od septembra prošle godine. Također se od njih traži da povuku teško naoružanje sa linija fronta.

Taj dogovor je propao u aprilu kada su snage predsjednika Assada pokrenule ofanzivu na Idlib, posljednje pobunjeničko uporište u državi. Tom prilikom je poginulo na stotine osoba, dok je raseljeno više od 400.000 Sirijaca.

Optimizam opozicije

„Mi smo povukli teško naoružanje nakon dogovora u Sočiju, no režim je to prekršio i iskoristio za pokretanje prevarantske i kriminalne ofanzive. Ako se režim posveti prekidu vatre, i mi ćemo“, kazao je Ahmad Toma, lider sirijske opozicijske grupe na konferenciji za medije u Nur-Sultanu.

Ayman al-Asemi, glasnogovornik delegacije opozicije na pregovorima u Kazahstanu, za Al Jazeeru je kazao je kako je optimista.

„Iako ćemo možda vidjeti manje prekšaje dogovora u bliskoj budućnosti, primirje će biti sačuvano“, istakao je on i naveo kako su vjerovatno režim i njegovi ruski pomagači shvatili kako neće postići odlučujuću vojnu pobjedu u Idlibu bez velikih ljudskih gubitaka.

Izvor: Al Jazeera i agencije