Identitet čuvenog umjetnika Banksyja i dalje misterija

Banksy intrigira svjetsku javnost satiričnim radovima koji često nose antiratne, antikapitalističke, antiestablišmentske ili slobodarske poruke (EPA)

Identitet planetarno popularnog uličnog umetnika Banksyja i dalje ostaje misterija iako je njegov kolega ulični umetnik i di-džej Goldie iz Bristola “slučajno” otkrio njegovo ime u jednom intervjuu.

Tokom intervjua za podkast “Dela koja odvlače pažnju” (Distraction Pieces), Goldie je govorio da, uprkos ogromnim zaradama koje danas ostvaruju umetnici koji slikaju grafite, u svetu umetnosti i dalje postoji negativan odnos prema toj vrsti umetničkog izražaja.

Kako je preneo britanski list Independent, Goldie je tada greškom otkrio Banksyjev identitet.

“Dajte mi slova fonta ”bubble” i njima ispišimo Banksy na majici i možemo da je prodamo. Uz dužno poštovanje prema Robertu, mislim da je genijalan umetnik. Mislim da je preokrenuo svet umetnosti”, rekao je Goldie, nakon čega je zavladala tišina.

Tokom 2003. i 2004. mediji su različito pisali o njegovom identitetu.

Guardian je ranije objavio da je njegovo pravo ime Robert Banks, da je rođen 1974, a prema BBC, on se zapravo zove Robin Banks.

Ovaj umetnik već godinama intrigira svetsku javnost svojim satiričnim radovima koji često nose antiratne, antikapitalističke, antiestablišmentske ili slobodarske poruke.    

Najnovije u nizu “iznenađenja” koja Banksy priređuje javnosti, dogodilo se početkom meseca tokom prodaje njegove slike “Devojka sa balonom” u aukcionarskoj kući Sotebi (Sotheby”s).

Isječena slika udvostručila vrijednost

Naime, u trenutku kada je to njegovo delo proglašeno prodatim za milion funti, ono je počelo da prolazi kroz ram u koji je bio ugrađen sekač.

Prisutni su u neverici sedeli i posmatrali kako se umetničko delo rasipa u komade.

Zbog velikog publiciteta i činjenice da je sam umetnik priznao da je odgovoran za taj “incident”, ta slika sada vredi dvostruko više.

Daily mail piše da je Banksy nedavno na svom Instagram profilu objavio fotografiju trenutka u kojem je slika počela da “curi” kroz ram.

Na odvojenom video snimku koji se pojavio na Twitteru, kamera koja je takođe zabeležila ovaj trenutak, u sledećem se pomera i beleži kovrdžavog čoveka s naočarima koji fotografiše šta se događa sa iste pozicije sa koje se može videti slika koju je Banksy objavio na svom Instagramu.

Može biti da je upravo taj čovek bio Banksy, navodi list, ali napominje da za tako nešto nema potvrda i zaključuje da je njegov identitet ipak i dalje nepoznat.

Izvor: Agencije