Identificiran treći napadač na Bataclan

U napadima u Parizu 13. novembra ubijeno je ukupno 130 ljudi, od čega samo u dvorani Bataclan njih 90 (EPA)

Francuska policija identificirala je trećeg napadača koji je učestvovao u napadu u pariskoj koncertnoj dvorani Bataclan prošlog mjeseca, objavio je AFP.

Riječ je o 23-godišnjem muškarcu iz Strazbura Fouedu Mohammed-Aggadu, koji je krajem 2013. godine putovao u Siriju s bratom i grupom prijatelja, naveo je izvor blizak istrazi.

Većina njih uhapšena je u proljeće prošle godine, po povratku u Francusku, ali je Aggad ostao u Siriji, otkrio je izvor.

Mohammed-Aggad identificiran je tako što je njegov DNK uspoređen s DNK-om članova njegove porodice i otkriveno je poklapanje.

Premijer Francuske Manuel Valls na televizijskoj stranici BFMTV također je kazao da je i treći napadač konačno identificiran.

Vođa još u bjekstvu

Karim, stariji brat Mohammed-Aggada, nalazi se u jednom francuskom zatvoru, navodi sudski izvor.

U napadima u Parizu 13. novembra ubijeno je ukupno 130 ljudi, od čega samo u dvorani Bataclan njih 90.

Druga dva napadača iz Bataclana identificirana su kao Omar Ismail Mostefai (29) i Samy Amimour (28).

Amimour je također bio u Siriji, kao i Abdelhamid Abaaoud (28), Belgijanac marokanskog porijekla za koga se pretpostavlja da je bio vođa napada i koji se još nalazi u bjekstvu.

Za napade u Parizu odgovornost je preuzela oružana grupa Islamska država Irak i Levant, koja kontrolira velike dijelove Iraka i Sirije.

Izvor: Agencije