Identificiran napadač na džamiju u Kuvajtu

Fahad Suleiman Abdulmohsen Al-Gabbaa sletio je u Kuvajt nekoliko sati prije nego je aktivirao eksploziv (EPA)

Kuvajtske vlasti identificirale su bombaša-samoubojicu koji je izveo napad na šiitsku džamiju “Imam Sadik” u središtu grada u petak, kada je ubijeno 26 ljudi i 227 ranjeno, izvijestili su kuvajtski mediji.

Napad je izveo državljanin Saudijske Arabije Fahad Suleiman Abdulmohsen Al-Gabbaa, koji je sletio na kuvajtski aerodrom u zoru u petak, samo nekoliko sati prije nego što je detonirao eksploziv, priopćilo je kuvajtsko Ministarstvo unutarnjih poslova, prenosi Reuters.

U Kuvajtu je tijekom noći uhićeno sedam osoba, među kojima vozač koji je prevezao bombaša-samoubojicu do šiitske džamije, objavila je državna novinska agencija KUNA.

Kuvajtsko Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je uhićen Abdurahman Sabah, vozač japanskog automobila, koji je napustio džamiju odmah nakon bombaškog napada u petak.

‘Devijantne ideologije’

U priopćenju se dodaje da je vozač bio ilegalni stanovnik Kuvajta i da je rođen 1989. godine, navodi agencija KUNA, kako prenosi Tanjug.

Vlasti Kuvajta su, također, uhitile vlasnika kuće u kojoj se bombaš-samoubojica krio.

Radi se o kuvajtskom državljaninu koji je pristaša “fundamentalističke i devijantne ideologije”, navodi lokalna agencija.

Skupina Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za samoubilački bombaški napad na oko 2.000 vjernika, koliko ih je bilo u petak u džamiji na podnevnoj molitvi (džuma), prenijela je agencija AFP.

Izvor: Agencije