Idemo li u Hrvatsku na more: ‘Prijatelji iz BiH, dođite na ljetovanje’

Građani Bosne i Hercegovine još uvijek teško mogu planirati godišnje odmore na Jadranu (Pixsell)

Pandemija korona virusa se stišava, a svijet se oporavlja od dvomjesečne globalne agonije koja je odnijela stotine hiljada žrtava. Puku brigu o tome kako izbjeći zarazu smrtonosnim virusom, polako mijenjaju uobičajena pitanja koja smo sami sebi postavljali i prije pandemije.

„Gdje ćemo na kafu?“, „Hoćemo li negdje za vikend?“…, i na kraju, kruna svih proljetnih planova – „Gdje ćemo na more?“.

Dok će za mnogo onih koje je korona virus ostavio bez posla, more makar ovog ljeta vjerovatno ostati misaona imenica, sretnici koji će to sebi moći priuštiti, postavljaju mnogo pitanja.

Iako sa slabljenjem širenja virusa restrikcije padaju, građani Bosne i Hercegovine još uvijek teško mogu planirati godišnje odmore na Jadranu. Crna Gora će granicu za državljane BiH otvoriti 1. juna, no, ulaza u Hrvatsku još uvijek nema, makar ne za one koji nemaju hrvatske pasoše, pošto BiH nije na spisku zemalja čiji će građani od početka juna moći nesmetano ući u Hrvatsku.

Još uvijek dosta nejasnoća

Na sva pitanja nadovezat će se još jedno – šta uopšte Bosanci i Hercegovci mogu očekivati od Jadrana? Kakve ponude, kakve cijene, kakve mjere, kako će, uopšte, prelaziti granicu i koliko je iz sadašnje perspektive sigurno planirati bilo šta u Hrvatskoj i Crnoj Gori? Pitanja je mnogo.

U žurbi da spašava sezonu, Hrvatske je požurila s otvaranjem smještajnih kapaciteta, no, u toj žurbi, čini se, mnogo toga još nije definisano.

Terzić: Realizacija odgođenih aranžmana

Uporedo s ponudom novih, počet će realizacija ranije uplaćenih aranžmana koji su zbog pojave korona virusa ostali neiskorišteni.

Terzić podvlači da ti aranžmani nisu propali, već da će biti iskorišteni u drugim terminima.

„Oni će se pomjeriti za druge datume. Očekujemo da taj proces krene od sredine juna“, rekla je ona.

U putničkim agencijama iz BiH kažu da još ne mogu formirati ponude, jer je nejasnoća dosta, no, podvlače da će cijene na Jadranu ovog ljeta sigurno biti niže nego godinu prije.

„U prvom planu su nam Hrvatska i Crna Gora, odnosno, Jadran, koji je kod nas najtraženiji i najsigurniji. Još uvijek nismo formirali ponude. Problem je u tome što niti ljudi u Dalmaciji još uvijek nemaju preciznu viziju. Neki imaju uvjete boravka, no, u nekim hotelima još uvijek ne znaju kako će im raditi bazeni i plaže, te kakve će cijene formirati. Zbog toga mnogi hoteli traže naše prijedloge, tačnije, da proučimo naše tržište i iskažemo svoj stav po pitanju cijena“, kaže Aida Terzić, direktorica agencije Relax Tours, koja dodaje da će, u svakom slučaju, ponude biti bolje nego prošle godine.

Na ponudu još čeka i Centrotours, čiji direktor Muamer Lutvić tvrdi da otvaranje hrvatske granice za državljane BiH očekuje sredinom juna.

Za BiH i dalje zatvorena vrata

„Prvo ćemo nastojati ponuditi aranžmane u Crnoj Gori i Hrvatskoj, no, treba istaći da smo već uspjeli ponuditi i Albaniju, za koju imamo organizirati polazak od 26. juna. Uskoro očekujemo i Tursku. Prema onome što sada znamo, ponude će biti dobre, s nižim cijenama nego ranije, ali ne svugdje i ne u svim smještajnim kapacitetima. Neki hoteli se, prema procjenama, neće niti otvoriti, dok su neki drugi ostavili iste cijene, ali obogatili ponude, pa ćemo tako imati neke hotele u kojima će dvoje djece uz roditelje ljetovati pod značajno boljim uslovima nego ranije“, rekao je Lutvić, koji je istakao da je Centrotours od 20. maja uveo redovnu dnevnu liniju Sarajevo – Neum, koja nije uslovljena nikakvim aranžmanima, kako bi državljanima BiH omogućio odlazak na more u ovom periodu, kao alternativu Hrvatskoj.

Hrvatska udruga turizma (HUT) prije nekoliko dana je objavila da je na Jadranu otvoren 231 hotel, te 86 kampova, kao i to da je „nužno što prije pokrenuti ciljane promotivne kampanje na ključnim tržištima“.

Da li je ovdje BiH, teško je reći, ali čini se da za sada nije, pošto se termin otvaranja granice sa istočnim susjedom u Hrvatskoj još ne spominje, kako niti to kako i pod kojim uslovima će je državljani BiH moći preći, dok odgovorni iz HUT-a nisu odgovorili na naš upit za  pojašnjenima koja se odnose na građane BiH.

No, u Turističkoj zajednici Makarske, gradića koji za dobar dio turista iz BiH predstavlja sinonim za more, kažu da su „državljani BiH oduvijek bili rado viđeni gosti na području grada Makarske i cijele rivijere“, te da očekuju da će njihova masovnost u tom dijelu Dalmacije ostati nepromijenjena.

‘Gosti iz BiH su rado viđeni’

Tvrde da će državljani BiH, prema svim procjenama, ovog ljeta u Hrvatskoj moći ljetovati kao i uvijek, no – uz povoljnije cijene.

„Veliki broj godina su bili u Makarskoj drugi po brojnosti uz tradicionalno najbrojnije češke državljane. Taj broj varira u zadnjih desetak godina, ali uvijek su noćenja državljana BiH bila među pet najbrojnijih. U nekim mjestima rivijere su tradicionalno uvijek bili i ostali među najbrojnijim gostima –  Brist, Gradac, Podaca i Zaostrog. Veliki broj državljana BiH  posjeduje na našem području i nekretnine  – stanovi, kuće za odmor i slično – i već dolaze na naše područje“, ističe Tonči Lalić, voditelj manifestacija i marketinga u Turističkoj zajednici Makarske.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

On kaže da gosti iz Evropske unije na Makarsku rivijeru već pristižu, no, dok ih je najviše iz Slovenije, Češke, Slovačke i Poljske, oni iz BiH još se čekaju u masovnijim brojevima.

„Što se tiče dolaska gostiju iz susjedne BiH, uvjereni smo da će i oni doći u većem broju kao i prethodnih godina na područje cijele rivijere. Grad Makarska je ranijih godina puno puta organizirao promidžbene akcije u Sarajevu i cijeloj BiH u cilju što bolje informiranosti vaših državljana što se tiče turističke ponude. Dakle, i nadalje računamo na goste iz BiH koji su oduvijek bili rado viđeni na našem području“, dodaje Lalić.

Govoreći o cijenama, Lalić tvrdi da „nikada nisu bile povoljnije“.

„Što se tiče cijena apartmana i soba u privatnom smještaju one su dosta povoljne. Naravno sve zavisi o kvaliteti smještaja i o datumu dolaska. Hotelske cijene su isto tako vrlo povoljne, pa se nadamo da će i hoteli biti popunjeni u srpnju i kolovozu, kao i u podsezoni u rujnu. Zaključak je da se ove godine može ljetovati jeftino i povoljno, naravno, uz poštovanje epidemioloških mjera. Ovom prilikom pozivamo sve drage prijatelje iz susjedne i prijateljske BiH na ljetovanje u Makarsku i cijelu našu rivijeru“, dodao je Lalić.

Izvor: Al Jazeera