ICTY: Šešelju još dvije godine zatvora

Očekuje se da presuda u glavnom postupku protiv Šešelja bude izrečena u martu naredne godine

Pretresno vijeće Haškog tribunala (ICTY) osudilo je u četvrtak lidera Srpske radikalne stranke (SRS) i optuženog za ratne zločine Vojislava Šešelja na dvije godine zatvora u trećem postupku za nepoštivanje Suda.

U donošenju presude Vijeće je kao otežavajuću okolnost uzelo prethodne dvije presude za nepoštivanje Suda, u kojima je Šešelj osuđen pravosnažno na 15 mjeseci, odnosno prvostepeno na 18 mjeseci zatvora.

Predsjedavajući sudija Stefan Treksel rekao je da je Vijeće razmatralo i moguće olakšavajuće okolnosti, kao što je nagovještaj kajanja, ali je zaključilo da ih nema.

Pretresno vijeće Šešelja je proglasilo krivim za svjesno i namjerno ometanje pravde, jer se oglušio o nekoliko naloga Vijeća da sa svog ličnog websitea ukloni četiri knjige čiji je autor i šest podnesaka koji sadrže povjerljive informacije.

Maksimalna kazna koju ICTY može izreći za nepoštivanje Suda jeste do sedam godina zatvora ili novčana kazna do 100.000 eura, a mogu biti izrečene i zatvorska i novčana kazna.

Očekuje se da presuda u glavnom postupku protiv Šešelja, po optužnici za zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Vojvodini od 1991. do 1994. godine, bude izrečena u martu naredne godine.

Izvor: Agencije