ICTY: Dodik svjedok Mladićeve odbrane

Milorad Dodik smatra da je dužnost svakog ko dobije poziv da svjedoči pred Haškim tribunalom da se na njega i odazove (Fena)

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, u Hagu je dao iskaz kao svjedok odbrane na suđenju nekadašnjem komandantu Vojske RS-a i optuženom za genocid i ratne zločine, generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.

Dodik je kazao kako isključivu krivicu za rat u Bosni i Hercegovini snose Bošnjaci i Hrvati te uputio oštre kritike nekadašnjem predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću.

Dodik je naglasio da je bio poslanik u Skupštini tadašnje Socijalističke republike Bosne i Hercegovine na prvim višestranačkim izborima, a kasnije poslanik u Narodnoj skupštini RS-a, te da će se njegovo svjedočenje odnositi isključivo na političke okolnosti u vezi s početkom rata.

Predsjednik RS-a spomenuo je da su javnosti poznati njegovi stavovi u vezi s periodom o kojem svjedoči.

“Bosna i Hercegovina je otišla na referendum 1. marta [1992. godine]. Muslimani, a tada i Hrvati, donijeli su unilateralnu odluku da se izdvoje i naprave secesiju u vezi sa Bosnom i Hercegovinom, a to nije bilo dovoljno, jer je tadašnji Ustav Socijalističke republike Bosne i Hercegovine tražio da se obezbijedi dvotrećinska većina za bilo kakvu statusnu promjenu”, naglasio je Dodik, prenosi Radio-televizija RS-a.

“Smatram da je dužnost svakoga koga pozove odbrana, ali i optužba, da učestvuje, jer Hag ima svoju dimenziju”, rekao je predsjednik RS-a.

Mladić opomenut zbog salutiranja Dodiku

Odgovarajući na pitanja u Haškom tribunalu, Dodik je rekao da BiH nikada nije bila suverena država, a da historijski gledano, gotovo nikada nije bilo moguće usaglasiti stavove tri konstitutivna naroda u BiH.

On je rekao da je da je politika Srpske demokratske stranke bila politika opstanka BiH u Jugoslaviji, dok je Hrvatska demokratska zajednica, kao partija koja je bila integrisana sa HDZ-om iz Hrvatske, podržala nezavisnost Hrvatske, što je donijelo mnogo turbulencija u Parlamentu  BiH. 

Kako je kazao, Stranka demokratske akcije također je podržala raspad Jugoslavije ”i u tim uslovima bilo bi veoma teško raditi”.

Referendum o nezavisnosti BiH Dodik je nazvao nelegalnim. Na konstataciju tužioca Alana Tiegera kako je SDS samo tražio izliku za svoje ranije pripremane akcije u cilju odvajanja dijelova BiH, Dodik je kazao kako su to samo hipoteze, a pri toj je izjavi ostao i kada ga je tužilac suočio sa zapisnikom sa sjednice krnjeg Predsjedništva SFRJ iz decembra 1991.  na kojoj je Radovan Karadžić govorio o pripremljenom redosljedu poteza kako bi se cijela BiH ili njeni dijelovi zadržali u sastavu “skraćene Jugoslavije”.

Dodik je rekao  kako nije svjedočio nikakvom planu protjerivanja Hrvata i Bošnjaka s područja pod nadzorom vlasti bosanskih Srba. “Termin etničko čišćenje kasnije sam čuo kao prenošenje određenih ocjena medija u svijetu i regiji. Danas mogu reći da sam potpuno uvjeren da politika tog vremena nije bila politika etničkog čišćenja”, ustvrdio je on, dodajući kako ni lično ne bi to mogao podržati.

Ratko Mladić salutirao je Dodiku prilikom ulaska u sudnicu, zbog čega ga je opomenulo sudsko vijeće, prenose Nezavisne novine.

Dodikovo svjedočenje nastavit će se u utorak.

Genocid u Srebrenici

Mladić je optužen za genocid počinjen nad blizu 7.000 srebreničkih Bošnjaka, nakon što je Vojska RS-a 11. jula 1995. godine zauzela Srebrenicu.

Tereti se i za granatiranje i snajpersko djelovanje po Sarajevu te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Haško tužilaštvo je tokom dokaznog postupka saslušalo 164 svjedoka te uložilo hiljade dokumenata.

Suđenje Mladiću je počelo 2012. godine, nakon što je bio u bjekstvu 16 godina.

Izvor: Agencije