ICC poziva SAD da se priključi ovom sudu

Rad ICC-a je uređen Rimskim statutom, ugovorom koji je stupio na snagu 1. jula 2002. godine i koji su od tada ratificirale 123 države (EPA)

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda – ICC Chile Eboe-Osuji, koji se našao na meti silovitog napada Washingtona, pozvao je Sjedinjene Američke Države da podrže ovaj sud i da potpišu njegov osnivački dokument, Rimski statut, prenose agencije.

“To zahtijevaju prošle, sadašnje i buduće žrtve genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina. S istinskim osjećajem odgovornosti, otvoreno pozivam čelnike SAD-a da pruže potporu ICC-u”, rekao je on u saopćenju.

ICC, čiji Washington nije član, sudi za ratne i za zločine protiv čovječnosti.

U skladu s najboljim načelima i vrijednostima

Fatou Bensouda, glavna tužiteljica te ustanove sa sjedištem u holandskom Hagu, najavila je 2017. godine da će od sudija zatražiti odobrenje za pokretanje istrage o ratnim zločinima u afganistanskom sukobu koje je navodno počinila američka vojska.

U martu je SAD izveo prijetnju sudu uvodeći ograničenja u izdavanju viza predstavnicima ovog suda u pokušaju da spriječi bilo kakvu istragu o američkim vojnicima, u prvom redu u Afganistanu.

Predsjednik ICC-a bio je u petak u Washingtonu, na godišnjoj sjednici Američkog društva za međunarodno pravo (American Society of International Law).

Eboe-Osuji je pozvao SAD da se “priključi prijateljima i saveznicima za stolom Rimskog statuta” te da podrži sud “čije su vrijednosti i ciljevi potpuno u skladu s najboljim načelima i vrijednostima Amerike”.

Rad ICC-a je uređen Rimskim statutom, ugovorom koji je stupio na snagu 1. jula 2002. godine i koji su od tada ratificirale 123 države.

Nepovjerenje Trumpove administracije

Njegov glavni tužitelj može pokrenuti vlastitu istragu bez odobrenja sudija, uz uvjet da uključuje barem jednu zemlju članicu, što je slučaj s Afganistanom.

Veze SAD-a i ICC-a su uvijek bile burne.

Washington je odbio članstvo u ovom sudu i učinio sve, ponajviše kroz bilateralne ugovore s mnogim državama, kako se protiv Amerikanaca ne bi mogle voditi istrage.

Administracija Donalda Trumpa dovela je nepovjerenje prema ICC-u do krajnosti.

Izvor: Agencije