ICC nadležan za ukrajinsku tužbu protiv Rusije

Olena Zerkal: Ovo je pobjeda vladavine prava, jer smo ostvarili veliki rezultat (EPA)

Najviši sud Ujedinenih naroda presudio je da ima jurisdikciju u tužbi koju je podnio zvanični Kijev i koja navodi da je Rusija kršila sporazume o borbi protiv finansiranja terorizma i rasne diskriminacije u istočnoj Ukrajini i na Krimu.

Odluka Međunarodnog suda pravde (ICC) znači da će proces kojim se otvara novi zakonski front u zategnutim odnosima između Rusije i Ukrajine biti pokrenut.

Za rješenje spora najvjerovatnije će potrajati mjeseci, prenosi Fena.

Zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova Olena Zerkal pokazala je prstima znak pobjede dok je napuštala sudnicu kako bi se obratila novinarima.

Obaranje aviona Malaysia Airlinesa

“Mislim kako je ovo pobjeda vladavine prava, jer smo ostvarili veliki rezultat. Rusija će se smatrati odgovornom i morat će prezentirati svoja mišljenja i stavove i ne može izbjeći odgovornost za sva kršenja”, kazala je ona.

Ova presuda limitirana je na pitanje jurisdikcije i ne bavi se meritumom ukrajinskih pritužbi u slučaju koji je vezan za rusko naoružavanje pobunjenika u istočnoj Ukrajini i kršenje prava etničkih Tatara i drugih manjina nakon ruske aneksije Krima.

Kijev de obratio ICC-u u januaru 2017. godine, tražeći od međunarodnih sudija da narede Moskvi da prekine s finansiranjem pobunjenika i da isplati odštetu za napade, uključujući i obaranje aviona Malaysia Airlinesa na letu H17 na nebu iznad istočne Ukrajine 19. jula 2014. godine, kada je poginulo  svih 298 putnika i članova posade.

Rusija negira umiješanost u obaranje putničkog aviona, ali je međunarodna istraga optužila trojicu Rusa i Ukrajinca zbog njihove navodne uloge u smrtonosnom raketnom napadu.

Zerkal je rekla kako ova presuda znači da će slučaj obaranja aviona na letu H17 sada biti uvršten u ukrajinsku tužbu.

Diskriminacija etničkih Tatara

Kazala je da je Rusija osporila ICC-u da krivično goni odgovorne za obaranje malezijskog aviona, “ali će ovaj sud saslušati taj slučaj i moguće je da će imati utjecaj na rusku poziciju u Vijeću sigurnosti UN-a i mi ćemo ostvariti pravdu”.

Ukrajina je, također, zatražila od ICC-a da naredi Rusiji da prekine diskriminaciju etničkih Tatara na Krimskom poluotoku.

Presude ICC-a, najviše sudske instance UN-a, konačne su i obvezujuće za države, prenosi Associated Press.

Izvor: Agencije