ICC izdao nalog za hapšenje Gbagbe

Gbagbo je uhvaćen u aprilu i stavljen u kućni pritvor (EPA)

Međunarodni krivični sud (ICC) izdao je nalog za hapšenje Laurenta Gbagbe, zbačenog predsjednika Obale Slonovače, kazala je njegova pravna zastupnica iz Francuske.

„Pravne instance Obale Slonovače pokazale su mu nalog ovog jutra“, kazala je Lucie Bourthumieux.

Dodala je kako nema informacija kada će se realizirati transport njenog klijenta u ICC u holandskom Hagu.

Trenutno nema komentara vlade Obale Slonovače.

Kućni pritvor

Početkom prošlog mjeseca, vlada je kreirala jedanaestočlanu mirovnu komisiju koja treba istražiti sukob nakon izbora u kojem je poginulo više od 3.000 osoba, dok je više od milion protjerano iz svojih domova.

Predsjednik Obale Slonovače Alassane Ouattara izjavio je kako će se komisija „pozabaviti teškim pitanjima poput problema sa zemljom u ruralnim područjuma, kao i problemima sa identitetima“.

Gbagbo, koji je doveo u pitanje ishod prošlogodišnjih izbora na kojem je pobijedio Outtarra i tako izazvao oružane borbe između svojih snaga i onih lojalnih predsjedniku, uhvaćen je u aprilu i stavljen u kućni pritvor.

Još nije jasno da li će nalog za hapšenje imati ikakvih implikacija na komisiju koju predvodi bivši premijer Charles Konan Banny.

Ouattara, čije su snage također optužene zbog nasilja nakon izbora, preuzeo je ured u maju, obećavši da će povratiti „jedinstvo između svih kćeri i svih sinova naše drage Obale Slonovače“.

Izvor: Agencije