Ibrahim al-Assaf novi ministar vanjskih poslova S. Arabije

Al-Assaf je prošle godine pritvoren u antikorupcijskoj akciji Mohammada bin Salmana (EPA)

Saudijski kralj Salman imenovao je bivšeg ministra finansija Ibrahima al-Assafa novim ministrom vanjskih poslova, javljaju agencije.

Al-Assaf će na tom mjestu, kako prenosi Reuters, zamijeniti Adela al-Jubeira, koji je bio šef saudijske diplomatije od 2015. godine, a koji je degradiran na poziciju savjetnika ministra vanjskih poslova.

Al-Assaf je prošle godine pritvoren u antikorupcijskoj akciji koju je pokrenuo Mohammad bin Salman, ali je nakon nekoliko sedmica oslobođen sumnje i pušten na slobodu bez novčane kazne.

Imenovan novi šef Nacionalne garde

Promjene koje se odnose na nekoliko ključnih ministarstava uslijedile su u trenutku kada su Saudijska Arabija i Salmanov sin, prestolonasljednik Mohammad bin Salman, pod međunarodnim pritiskom zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu 2. oktobra ove godine.

Salman je, također, imenovao princa Abdullaha bin Bandara bin Abdulaziza na mjesto šefa Nacionalne garde, gdje će zamijeniti princa Miteba bin Abdullaha, te naredio promjene u Političkom i sigurnosnom vijeću Saudijske Arabije.

General Kalid bin Qirar al-Harbi postavljen je za šefa sigurnosti, a Musaed al-Aiban za savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Izvor: Agencije