IAEA tvrdi da Iran dodatno krši nuklearni sporazum

Iran, Nuklearni program
Teheran odbija IAEA-u pristup lokacijama za koje u agenciji smatraju da skrivaju uranij koji nije prijavljen (AP)

Iran je dodatno prekršio svoje obveze iz nuklearnog sporazuma sa svjetskim stilama tako što je naprednim centrifugama obogatio uranij te planira instalirati više takvih strojeva nego što je ranije najavio, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju – IAEA.

Ova agencija Ujedinjenih naroda je obavijestila članice da je 25. rujna 2019. godine potvrdila da Islamska Republika akumulira ili se priprema akumulirati obogaćeni uranij u svim instaliranim centrifugama, kako prenosi Hina.

Teheran tvrdi da to čini samo za civilne potrebe, no SAD i IAEA smatraju da je to nuklearni program.

Iran odbacuje da je ikad htio izraditi nuklearnu bombu.

Kršenje ograničenja

Islamska Republika postupno krši ograničenja iz sporazuma, u znak odmazde za vraćanje američkih sankcija, nakon što se Washington prošle godine povukao iz tog dogovora.

Njime se Iranu dopušta da akumulira obogaćeni uranij u nešto više od 5.000 centrifuga IR-1 prve generacije.

Sporazum određuje i količinu obogaćenog uranija koji Iran može proizvesti te do koje čistoće to smije učiniti.

Teheran je postupno prekršio oba kriterija.

Do napetosti u vezi iranskog nuklearnog sporazuma i programa došlo je nakon sukob između Teherana i Washingtona, koji se pojačao prošle godine, kada je američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma koji su 2015. godine potpisali Iran i svjetske sile te ponovo uveo sankcije koje su ugrozile ekonomiju te zemlje.

Udaljavanje od sporazuma

Iran je od svibnja počeo smanjivati poštivanje nuklearnog sporazuma za svjetskim silama.

IAEA je ranije ovog mjeseca potvrdio da Iran instalira više naprednijih centrifuga za povećanje proizvodnje obogaćenog uranija, što je nova etapa u kršenju nuklearnog sporazuma.

Krajem kolovoza IAEA je izvijestio da se Teheran sve više udaljava od nuklearnog sporazuma potpisanog sa svjetskim silama te nastavlja gomilati zalihe obogaćenog uranija.

Izvor: Agencije