IAEA: Iranske rezerve teške vode više od dozvoljene granice

Iran, Nuklearna energija, Nuklearni reaktor
Teška voda koristi se u nuklearnim reaktorima za usporavanje neutrona koji nastaju nuklearnom fisijom (AP)

Iranske zalihe teške vode, koja se koristi u nuklearnim reaktorima i može poslužiti u proizvodnji plutonija za izradu atomskog oružja, prešle su granicu određenu Teheranu Međunarodnim sporazumom o nuklearnom programu, objavila je u ponedjeljak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Tokom kontrole, koju je ova agencija Ujedinjenih naroda izvela u nedjelju, iranske zalihe teške vode su iznosile 131,5 tona, što je više od dozvoljenih 130 tona, prenosi Hina.

IAEA je sada prvi put utvrdila prekoračenje te vrijednosti od kada je Teheran u maju objavio da će se postepeno povlačiti iz sporazuma.

Agencija je utvrdila to nepoštivanje sporazuma iz 2015. godine nakon što je 16. novembra ove godine Iran informieao IAEA da njegove zalihe teške vode premašuju 130 tona, piše u dokumentu predanom zemljama članicama Vijeća guvernera tog tijela UN-a, koji se sastaje ove sedmice u Beču.

Alternativa za obogaćivanje uranija

Teška voda sama po sebi nije radioaktivna, ali se koristi u nuklearnim reaktorima za usporavanje neutrona koji nastaju nuklearnom fisijom.

Proizvodnja plutonija može biti alternativa za obogaćivanje uranija u proizvodnji atomske bombe.

U reakciji na jednostrano povlačenje SAD-a iz sporazuma iz 2015. godine, Iran je u maju odustao od niza obaveza preuzetih u sklopu tog teksta, kojeg se i dalje pridržavaju Evropljani, Kinezi i Rusi.

Pod teretom američkih sankcija,Teheran kani izvršiti pritisak na evropske zemlje da mu pomognu zaobići politiku Washingtona te ne poštuje neka od ograničenja iz sporazuma.

Iran od septembra proizvodi obogaćeni uranij u svojoj tvornici u Natanzu pomoću centrifuga koje su sporazumom bile zabranjene.

Izvor: Agencije