IAEA: Iran se pridržava sporazuma sa svjetskim silama

Iran, Nuklearni reaktor, Nuklearna energija
Teheran je upozorio da će početi obogaćivati uran na višim nivoima ako svjetske sile ne zaštite njegovu ekonomiju od američkih sankcija (EPA)

Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Yukiya Amano izjavio je u ponedjeljak da se Iran pridržava pravila dogovorenih sporazumom o iranskom nuklearnom programu koji je potpisao sa šest svjetskih sila 2015. godine.

“Obveze koje je preuzeo Iran prema [sporazumu iz 2015.] se primjenjuju”, rekao je Amano novinarima, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je izjavio krajem kolovoza da je sporazum između Teherana i šest velikih sila, koji ograničava djelovanje Irana na planu nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija protiv te zemlje, “katastrofalan”.

Pojačane sankcije SAD-a

Dok su američke sankcije protiv Irana zbog njegovog nuklearnog programa i dalje suspendirane, Washington je pojačao one uvedene zbog navodne podrške Teherana terorizmu, kao i zbog iranskog programa razvoja balističkih projektila i stanja ljudskih prava u toj zemlji.

Iran tvrdi da je ovakav pristup SAD-a u suprotnosti s duhom sporazuma.

Trump, koji će u listopadu u Kongresu potvrditi pridržava li se Iran nuklearnog sporazuma, u srpnju je izjavio za Wall Street Journal da bi bio “iznenađen ukoliko bi ga se oni [Iran] pridržavali.”

Izvor: Agencije