IAEA: Iran poštuje sporazum o nuklearnom programu

Iran, Nuklearni reaktor, Nuklearna energija
Teheran je upozorio da će početi obogaćivati uran na višim nivoima ako svjetske sile ne zaštite njegovu ekonomiju od američkih sankcija (EPA)

Iran je zadržao svoj nuklearni program u okvirima odredbi sporazuma sa svjetskim silama, objavila je u četvrtak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u svom prvom izvještaju o Iranu otkad se SAD povukao iz sporazuma sklopljenog 2015. godine.

IAEA je saopćila da su iranske zalihe obogaćenog urana ostale u okviru ograničenja od 300 kilograma utvrđenog sporazumom. Ta je granica u pregovorima određena kako bi se Teheran spriječio da ima dovoljno materijala za izgradnju atomskog oružja.

Posljednji kvartalni izvještaj IAEA-e također je pokazao da je gradnja planiranog reaktora Araka, koji bi mogao proizvesti plutonij za oružje, i dalje obustavljena.

U izvještaju koji je predan zemljama članicama IAEA-e čelnik te agencije Yukiya Amano napisao je da je njegovim inspektorima omogućen puni pristup svim mjestima koja su željeli obići.

Povlačenje SAD-a iz sporazuma

Amano je, međutim, napomenuo i da bi “pravovremena i proaktivna saradnja s Iranom u osiguravanju tog pristupa… osnažila povjerenje”.

Početkom maja američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz sporazuma s Iranom tvrdeći da je sporazum preslab da spriječi Teheran u razvoju atomskog oružja.

Ostale zemlje uključene u sporazum (Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina) rekle su da sporazum namjeravaju održati.

U petak se u Beču, prvi put od Trumpove odluke, sastaju viši diplomati Irana i preostalih potpisnica sporazuma.

Izvor: Agencije