IAEA: Iran poštuje nuklearni sporazum

Iranske zalihe nisko obogaćenog urana 21. augusta iznosile su 88,4 kilograma, a dopušteno je 202,8 kilograma (EPA)

Iran poštuje obaveze iz nuklearnog sporazuma sklopljenog sa svjetskim velesilama 2015, pokazuje tromjesečni izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

UN-ova agencija potvrdila je da Teheran nije u međuvremenu obogaćivao uran do zabranjenih nivoa ni gomilao ilegalne zalihe nisko obogaćenog urana niti teške vode, prenos Hina.

Ta potvrda, koja je bila očekivana, omogućava nastavak provedbe sporazuma, koji je stupio na snagu 1. januara 2016. i omogućio ukidanje međunarodnih sankcija Teheranu, posebno u energetskom sektoru.

Zalihe teške vode

Iranske zalihe nisko obogaćenog urana 21. augusta iznosile su 88,4 kilograma, a dopušteno je 202,8 kilograma. Nadalje, stepen obogaćivanja nije prešao prag od 3,67 posto, po izvještaju koji je Reuters dobio na uvid.

Zalihe teške vode, koja se koristi u reaktorima koji mogu proizvesti plutonij, iznose 111 tona, a granica je 130 tona.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je tokom predizborne kampanje obećavao da će raskinuti sporazum s Iranom, a u oktobru u Kongresu treba “potvrditi” da ga Iran poštuje, rekao je potkraj jula da će se “iznenaditi” ako se to pokaže istinitim.

Izvor: Agencije