IAEA: Iran obogatio uranij na 4,5 posto

Iran, Nuklearno postrojenje
Ravanchi kaže da bi obnavljanjem sankcija nuklearni sporazum prestao važiti i Teheran bi bio oslobođen svih obaveza (EPA)

Iran obogaćuje uranij na 4,5 posto, premašivši limit od 3,67 posto definiran sporazumom s nuklearnim silama, objavila je u srijedu Međunarodna agencija za atomsku energiju – IAEA državama članicama na vanrednom sastanku Uravnog odbora iza zatvorenih vrata, rekle su diplomate upoznate s događajem.

Agencija je u ponedjeljak objavila da je Iran premašio limit od 3,67 posto, drugo kršenje nakon sporazuma 2015. godine u dvije sedmice.

Iranski glasnogovornik rekao je u ponedjeljak da je pređeno 4,5 posto, objavila je poludržavna agencija Isna.

IAEA je 1. jula provjerio da su iranske zalihe obogaćenog uranija 205 kilograma, više od maksimalno dopuštenih 201,8 kilogramam u skladu sa sporazumom.

Na sastanku u srijedu dužnosnici IAEA rekli su da su iranske zalihe obogaćenog uranija sada 213,5 kilograma.

Obje brojke provjerene su u utorak, rekla su četverica diplomata.

Provjera nivoa obogaćenja u ponedjeljak je obavljena upotrebom online monitora obogaćenosti, koji izvještavaju u realnom vremenu.

SAD: To je iranski pokušaj ucjene

Rekli su da je prijavljeni nivo u srijedu, međutim, rezultat analize uzoraka.

Za sada nije jasno jesu li testirani uzorci uzeti u ponedjeljak ili utorak.

Povećanje nivoa obogaćenja uranija još uvijek je daleko ispod 20 posto, koliko je Iran imao prije nuklearnog sporazuma, a oko 90 posto je potrebno da se napravi oružje od uranija.

SAD je na sastanku IAEA ocijenio da iranska kršenja nuklearnog dogovora predstavljaju pokušaj ucjene, kojim se žele iznuditi ustupci međunarodne zajednice.

“Nema vjerodostojnog razloga za iransko proširenje nuklearnog programa i nema drugačijeg načina da se to protumači nego kao grub i proziran pokušaj iznude plaćanja međunarodne zajednice”, navodi se u američkom stavu na hitnoj sjednici Upravnog odbora IAEA.

Izvor: Agencije