IAEA: Iran nastavlja obogaćivati uranij

IAEA navodi da je Iran do 20. maja obogatio 1.571,6 kilograma uranija, dok je dozvoljena granica 202,8 kilograma (Al Jazeera)

Iran nastavlja obogaćivati uranij, čije su rezerve skoro osam puta veće od ograničenja međunarodnim sporazumom iz 2015. godine, te već mjesecima inspektorima ne dozvoljava pristup dvjema lokacijama, saopćila je u petak navečer Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sa sjedištem u Beču.

U izvještaju o nuklearnim aktivnostima Irana, IAEA navodi da je ta zemlja do 20. maja obogatila 1.571,6 kilograma uranija, dok je dozvoljena granica 202,8 kilograma, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Ta granica je predviđena sporazumom o nuklearnom programu koji su 2015. godine potpisali Iran i šest velikih sila, a iz kojeg je 2019. godine istupio SAD.

U prethodnom izvještaju agencije Ujedinjenih naroda se spominje zaliha od 1.020,9 kilograma obogaćenog uranija.

Obogaćivanje povećano na 4,5 posto

Iran je, također, povećao postotak obogaćivanja uranija na 4,5 procenta, dok je predviđena granica 3,67 posto.

IAEA je ukazala da njeni inspektori već četiri mjeseca traže da posjete dvije lokacije vezane za nuklearni program, ali Iran im odbija dozvoliti pristup.

Teheran je 5. januara ove godine saopćio da dodatno smanjuje svoje obaveze prema međunarodnom nuklearnom sporazumu, kao odgovor na američko istupanje iz dogovora i ponovno uvođenje sankcija.

Izvor: Agencije