IAEA: Iran i dalje poštuje svoje obaveze

Trump smatra da Iran nije odustao od razvoja nuklearnog oružja (EPA)

Iran i dalje poštuje svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma zaključenog 2015. s velikim silama, navela je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u tromjesečnom izvještaju objavljenom u petak, dok Washington vrši pritisak na svoje saveznike da se povuku iz sporazuma.

Ta agencija Ujedinjenih naroda ponovo je potvrdila da Iran nije obogaćivao uranij na zabranjene stepene, niti je napravio ilegalne zalihe, u skladu s odredbama tog sporazuma, čija je svrha garantirati da zemlja ne može izraditi atomsku bombu, prenosi Hina.

Ta očekivana pohvala uslijedila je sedam dana nakon što je američki potpredsjednik Mike Pence zaprijetio Teheranu novim sankcijama i tražio od evropskih saveznika Sjedinjenih Američkih Država da i oni izađu iz sporazuma koji je dogovorila administracija bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame nakon dugih diplomatskih napora.

Na konferenciji 14. februara u Varšavi, na kojoj su učestvovali Izrael i visoki predstavnici nekih arapskih zemalja, Pence je Iran nazvao “najvećom opasnošću” na Bliskom istoku i optužio ga da priprema “novi holokaust”.

EU za lakšu trgovinu

Pence je upozorio da je shema koju je Evropska unija uspostavila kako bi olakšala trgovinu s Iranom “pokušaj kršenja američkih sankcija protiv iranskog ubilačkog revolucionarnog režima”.

Američki predsjednik Donald Trump smatra da Teheran nije odustao od razvoja nuklearnog oružja, bez obzira na oprečne zaključke njegovih obavještajnih službi i posmatrača IAEA-e.

Evropljani su odbili Penceov zahtjev i ocijenili da se sporazum poštuje.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif obrušio se u nedjelju na SAD, optuživši ga da je “patološki opsjednut” Iranom i da ga želi “baciti na koljena”.

Izvor: Agencije