IAEA: Iran gradi podzemno nuklearno postrojenje

Nakon eksplozije nuklearnog postrojenja Natanz u julu, Teheran je najavio izgradnju novog, sigurnijeg podzemnog objekta u obližnjim planinama (EPA)

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) saopćili su da je Iran počeo izgradnju podzemnog postrojenja za nuklearnu centrifugu, nakon ljetošnje eksplozije u drugom objektu iste namjene, za koji je Teheran tvrdio da je bio sabotaža.

U intervjuu za agenciju AP, generalni direktor IAEA Rafael Grossi izjavio je da Iran neprekidno skladišti obogaćeni uranij ali da ga, po svemu sudeći, nema dovoljno za izradu nuklearnog naoružanja, prenosi Tanjug.

Nakon eksplozije nuklearnog postrojenja Natanz u julu, Teheran je najavio izgradnju novog, sigurnijeg podzemnog objekta u obližnjim planinama.

Dugotrajan proces

Iako se na satelitskim snimcima ne nazire ni gradilište, ni novi objekt, Grossi tvrdi da je izgradnja započeta, ali ne i dovršena jer je u pitanju dugotrajan proces.

Direktor IAEA nije želio pružiti druge detalje uz obrazloženje da je riječ o “povjerljivim” informacijama.

Nuklearno postrojenje Natanz bilo je na meti napada računarskim virusom Stuxnet za koji se vjeruje da je američko-izraelska akcija, međutim, vlasti u Teheranu još nisu nikoga zvanično optužile za julsku sabotažu, iako je sumnja inicijalno pala na Izrael.

Grossi je potvrdio da iranske vlasti sarađuju i da su inspektori IAEA prisutni i redovno kontroliraju nuklearna postrojenja u Iranu.

Izvor: Agencije