I Zemaljski muzej BiH zatvara vrata

Zemaljski muzej BiH: Ključ u bravu prvi put u 130-godišnjoj historiji

Zemaljski muzej BiH zatvorit će svoja vrata u srijedu zbog nedostatka sredstava, prvi put u svojoj 130-godišnjoj historiji, najavljeno je iz ove institucije. 

Senad Šepić, zamjenik ministra civilnih poslova BiH, komentirao je ovu najavu za agenciju Fena, kazavši kako zatvaranje ove institucije predstavlja još jedan udarac na državu Bosnu i Hercegovinu.

„Jasno da su odgovorni svi oni koji nisu postigli politički dogovor, jer ova zemlja već više od godinu dana nema novu vladu, niti budžeta“, smatra Šepić.

Ministarstvo civilnih poslova u proteklom mandatu je putem granta “Pomoć programu sufinansiranja institucija kulture u BiH” podžavalo rad sedam institucija kulture kojima je osnivač SRBiH.

Sistemski riješiti problem

Zemaljski muzej BiH je za svoje redovne programske aktivnosti godišnje iz tog granta dobijao 850.000 KM, objašnjava Šepić.

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH uputio je ponovo pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću i ministru civilnih poslova Sredoju Noviću da država pomogne ovim institucijama iz budžetske rezerve. 

„Tokom mandata se pokušalo i sistemski riješiti problem budžetiranja svih ovih sedam institucija, ali u ovom periodu očito da nije bilo političke volje, kao što je gotovo na svim poljima blokirano daljnje jačanje kapaciteta države i njenog puta ka evroatlantskim integracijama“, upozorio je Šepić.

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH uputio je ponovo pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću i ministru civilnih poslova Sredoju Noviću da država pomogne ovim institucijama iz budžetske rezerve.

No, Šepić komentira da to neće riješiti njihov problem, već samo može predstavljati prijelazni okvir dok država ne donese budžet.

„I dalje smatram da zakonom moramo riješiti pitanje ovih institucija, sve ostalo je krpljenje rupa, ali zato moramo imati partnere i na nivou države, i na nižim nivoima“, kazao je Šepić, uz komentar da vjeruje da će ovo zatvaranje Zemaljskog muzeja biti privremenog karaktera.

I Historijski muzeju Bosne i Hercegovine ide pod ključ i to 4. januara 2012. godine, kada će zatvoriti za javnost  svoja vrata. Muzej ne može pokriti ni osnovne troškove poput grijanja, struje, prijevoza, tako da će se aktivnosti Muzeja svesti na dežure zaposlenih da bi se uštedjela sredstva. Zaposleni u ovoj instituciji plaće nisu primili od jula.

Nakon zatvaranja Umjetničke galerije BiH za javnost, te najavljenog zatvaranja Zemaljskog muzeja BiH, Historijski muzej BiH je treća institucija od tzv. institucija kulture od državnog značaja koja je najavila zatvaranje svojih prostora za javnost.

Izvor: Agencije