I viši sud Turske odbio žalbu za puštanje Brunsona

Andrew Brunson
Sud u Izmiru je prije dva dana također odbio žalbu za oslobađanje koju je podnio odvjetnik svećenika (Reuters)

Viši sud Turske u petak je odbio žalbu za oslobađanje američkog pastora Andrewa Brunsona iz kućnog pritvora, javljaju turski mediji.

Nakon te vijesti, turska lira, koja je izgubila blizu 40 posto vrijednosti od početka godine, pala je ispod 6,21 lire za dolar s ranijih 6,04 lire za dolar, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Sud u Izmiru je prije dva dana također odbio žalbu za oslobađanje koju je podnio odvjetnik svećenika, tražeći također da mu se ukine zabrana putovanja.

Sjedinjene Države i Turska su si uzajamno nametnuli sankcije, nakon što je Trump pokušao uvjeriti turskog predsjednika Tayyipa Erdogana na oslobađanje Brunsona, koji odbija optužbe o uključenosti u pokušaj vojnog udara protiv Erdogana prije dvije godine.

Prijetnje novim sankcijama

Agencija Reuters podsjeća da je Branson (50) glavni razlog diplomatskog spora između Turske i SAD-a, zbog čega je SAD uveo sankcije i zamrznuo imovinu dvojici turskih ministara, ali i povećala tarife za uvoz čelika i aluminija iz Turske.

Turska je odgovorila uvođenjem dvostruko većih tarifa na proizvode iz SAD-a.

Američki ministar financija Steven Mnuchin rekao je u četvrtak kako su Sjedinjene Američke Države spremne nametnuti daljnje ekonomske sankcije Turskoj ukoliko ne dođe do oslobađanja uhićenog pastora Andrewa Brunsona.

“Imamo više toga što smo planirali ukoliko ga ubrzo ne puste”, rekao je Mnuchin tijekom sastanka Vlade predsjednika Donalda Trumpa, prenosi Hina.

Zabrinutost investitora

Spor oko Brunsona i druga trvenja između Washingtona i Ankare, razlog su pada vrijednosti truske lire za 40 posto tijekom ove godine.

Investitore je također zabrinjavao Erdoganov utjecaj na monetarnu politiku.

Liri je opala vrijednost nakon Mnuchinovog upozorenja.

Izvor: Agencije