I Velika Britanija okrivila Iran za napad na tankere

Jeremy Hunt: Ovi napadi nadovezuju se na ranije destabilizirajuće ponašanje Irana (EPA)

Velika Britanija u petak je okrivila Iran i Revolucionarnu gardu te države za napade na tankere u Omanskom zaljevu, navodeći kako nijedna druga država ne može biti odgovorna za to.

Šef britanske diplomatije Jeremy Hunt osudio je napade, ističući kako oni krše međunarodne norme i pozvao Iran da obustavi sve oblike destabilizirajući aktivnosti, prenosi agencija Reuters.

“Ovi posljednji napadi nadovezuju se na ranije destabilizirajuće ponašanje Irana i predstavljaju ozbiljnu opasnost po regiju”, kazao je Hunt.

Američka vojska objavila je ranije u petak videosnimak na kojem se, kako tvrdi, vidi kako iranska Revolucionarna garda uklanja minu koja nije eksplodirala sa jednog od dva napadnuta naftna tankera u Omanskom zaljevu.

Posada vidjela ‘leteće objekte’

Centralna komanda američke vojske objavila je i fotografiju na kojoj se navodno vidi magnetna mina, koja je pričvršćena za jednu stranu japanskog broda, prije nego što je uklonjena.

Mornari tankera “Kokuka Courageous”, jednog od brodova napadnutih u četvrtak u Omanskom zaljevu, vidjeli su “leteće objekte” neposredno prije napada, što može značiti da brod nisu oštetile mine, saopćila je japanska kompanija koja posjeduje napadnute brodove.

Ta priča daje drugačiju verziju od one koju je iznijela američka vojska.

Izvor: Agencije