I u Makedoniji uzbuna zbog zagađenosti zraka

Preporučuje se redovitije čišćenje ulica i gradova, kao i manja upotreba privatnih vozila (Anadolija)

Vlada Makedonije je donijela odluku kojom je od danas Skoplju, Tetovu, Bitoli i Kičevu proglašen alarm zbog visokog stupnja zagađenosti zraka.

U odluci se upozorava da se trudnicama i osobama starijim od 60 godina mora dozvoliti da ne odlaze na radno mjesto zbog zagađenosti zraka, a Vladina odluka vrijedi i za privatni i za javni sektor, javlja Anadolija.

Preporuke Vlade

Preporučuje se da zaposlenici na otvorenim mjestima borave samo od 11 do 17 sati. Upozorava se, također, da se nastava fizičkog odgoja ne izvodi izvan zgrade škole ili sportske dvorane.

Vlada Makedonije traži od humanitarnih organizacija i bolnica da se aktivnije uključe, kako bi pomogli svima kojima je pomoć potrebna zbog opasnosti od visoke razine zagađenosti zraka.

Ministarstvo okoliša Makedonije navodi da je zagađenost zraka najviša u periodu od 07:30 do 11 sati i od 17 do 21 sat. Koncentracija čestica manjih od deset mikrometara u zraku je iznad najviše dozvoljene razine.

Preporučuje se redovitije čišćenje ulica i gradova, kao i manja upotreba privatnih vozila.

Dramatično i u BiH: Uzbuna u Zenici

Zagađenje zraka u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini je tijekom prosinca višestruko premašilo dopuštene vrijednosti, a ljudima koji u tim mjestima žive ozbiljno je ugroženo zdravlje, upozorili su stručnjaci.

Općinske vlasti u Zenici proglasile su u utorak stanje uzbune zbog opasnog onečišćenja zraka u tome gradu.

Stanje uzbune proglašeno je nakon što su tijekom dana zabilježe rekordne vrijednosti sumpordioksida u zraku, veće od 1.300 mikrograma po prostornom metru.

Lokalne su vlasti, međutim, mogle poduzeti malo toga konkretnoga, pa su uglavnom apelirale na stanovništvo da ne izlazi iz zatvorenih prostora osim u slučaju prijeke potrebe, a taj savjet se posebice odnosi na djecu i kronične bolesnike.

Stanje danas povoljnije

Građanima je preporučeno i to da što manje koriste osobna vozila ukoliko nemaju ugrađene katalizatore, a tvrtkama koje u tehnološkom procesu rabe čvrsta goriva i loživo ulje da prekinu proizvodnju ukoliko za to postoji mogućnost.

Stanje u vezi s koncentracijom sumpordioksida u Zenici je danas povoljnije. ‘Situacija je danas dosta povoljnija, ali su i dalje koncentracije sumpordioksida između 400 i 1.000 mikrograma po metru kubnom u ovisnosti od mjerne stanice’, rekao je Feni predsjednik Komisije za praćene stanja okoliša općine Zenica Muhamed Pašić.

Uz Zenicu, onečišćenje zraka od početka zime posebice ugrožava Tuzlu i Sarajevo, no u tim je gradovima glavni problem prašina u zraku, čija koncentracija, također, danima višestruko prelazi dopuštene vrijednosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije