I tako su Emirati planirali utjecati na Trumpa

Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, Donald Trump, UAE, SAD
Abu Dabi je pokušavao otvoriti tajne kanale komunikacije između Putina i Trumpa ili organizirati sastanke Trumpa i Mohammeda bin Zayeda (EPA)

Piše: Mohamed al-Najjar

Poput snježne grudve koja se kotrlja i postaje sve veća, tako i do javnosti svakodnevno dopiru neke nove informacije iz istrage koju vodi posebni istražitelj Robert Mueller o nastojanjima Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) da utječu na odluke administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Međutim, i dalje ostaje otvoreno pitanje o razlozima koji se kriju iza ovakvih ustrajnih nastojanja UAE-a da formira lobi koji će utjecati na prvog čovjeka Bijele kuće i kakve će to posljedice ostaviti na budućnost odnosa između Washingtona i Abu Dabija.

Izvještaji o nastojanju UAE-a da utječe na Trumpovu administraciju postali su obilan materijal koji se svakodnevno pojavljuje u različitim američkim medijima. To se vremenski podudara i sa kontinuiranim istragama s Amerikancem libanskog porijekla Georgeom Naderom, koji se predstavlja kao savjetnik prijestolonasljednika Abu Dabija Mohammeda bin Zayeda Al-Nahyana.

Ovi izvještaji jasno ukazuju na okupiranost američkih medijskih i političkih krugova istragama o mogućem ruskom uplitanju u američke izbore, uprkos tome što analitičari i posmatrači povezuju nastojanja UAE-a da utječu na odluke Trumpove administracije sa istragom koja se vodi o ruskom interveniranju.

Tajni kanali komunikacije

Ujedinjeni Arapski Emirati pokušavali su vršiti takav utjecaj na nekoliko načina, a jedan od tih načina obuhvaćen je istragom koju provodi istražitelj Mueller o pitanju moguće ruske upletenosti u predsjedničke izbore. UAE-a je imao za cilj uspostaviti komunikaciju između Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina izvan tradicionalnih diplomatskih kanala, prema onome što otkriva list Washington Post.

Prema listu, Mueller je prikupio dokaze da je Nader organizirao i prisustvovao, umjesto Mohammeda bin Zayeda, tajnom sastanku na Sejšelima prije Trumpove inauguracije, s ciljem da uspostavi kanal komunikacije sa Kremljem bez znanja vlade (tadašnjeg predsjednika) Baracka Obame.

Sastanku, koji je održan u januaru 2017. godine, prisustvovao je Erik Prince, osnivač kompanije Blackwater, kao Trumpov predstavnik, i istaknuti ruski biznismen, kao predstavnik predsjednika Vladimira Putina. Na sastanku su razgovarali o američko-ruskoj saradnji kako bi se porazio takozvani ”islamski fašizam”.

Drugi vid uloge UAE-a vezan je za istragu o mogućoj kupovini političkog utjecaja u Washingtonu i utjecaju UAE-a na odluke Trumpove administracije. Istražitelj Mueller provodi istragu da li se novac UAE-a trošio za Trumpovu kampanju tokom proteklih predsjedničkih izbora, navode američki list New York Times i kanal CNN.

Tillersonovo razrješenje s funkcije

U pokušajima Abu Dabija da utječe na politiku Trumpove administracije, na vidjelo je izbila i zaljevska kriza. Britanska producentska korporacija BBC je otkrila da je dobila procurjele e-mailove koji govore o pokušajima Elliotta Broidya, američkog biznismena bliskog Abu Dabiju i jednog od finansijera Trampove kampanje, da izvrši pritisak na predsjednika kako bi smijenio američkog državnog sekretara Rexa Tillersona s funkcije jer nije podržao UAE protiv regionalnog rivala Katara u zaljevskoj krizi.

U prepisci e-mailovima se navodi da je Broidy pokušavao lobirati tokom sastanka s Trumpom u oktobru da se pruži podrška UAE-u i Saudijskoj Arabiji u zaljevskoj krizi, i da se ne staje na stranu Katara.

Procurjele informacije otkrivaju još jedan razlog zbog kojeg se Broidy zalagao u korist Emirata, a svodi se na njegove pokušaje da nagovori Trumpa da se sastane s Mohamedom bin Zayedom daleko od javnosti. Broidy je predložio američkom predsjedniku da se sastanak održi u New Yorku ili New Jerseyu, a Trump se složio da je sastanak s Muhamedom bin Zayedom dobra ideja.

Tajni sastanak, kako se navodi u procurjelim informacijama, trebao je biti organiziran kako bi prijestolonasljednik Abu Dabija upoznao Trumpa s tim da je uspostavio sigurnosne snage za borbu protiv terorizma. U njihovom formiranju je učestvovala i sigurnosna agencija, u kojoj je Broidy jedan od glavnih partnera, nakon što su potpisali ugovor vrijedan stotine milijardi dolara s Emiratima.

Otaiba, Kushner i Trump

U svim ovim prepiskama posebno se ističe ime Jareda Kushnera, zeta predsjednika Trumpa i njegovog visokog savjetnika u Bijeloj kući. Prema procurjelim informacijama koje je objavio BBC, Broidy se odvojeno sastao s Kushnerom i tom prilikom je oštro kritikovao Katar.

Kushnerovo ime se, također, spominje u više situacija koje se tiču zaljevske krize. Brojni izvještaji dovode u vezu Kushnerov stav kojim podržava UAE i Saudijsku Arabiju u zaljevskoj krizi sa protivljenjem Katara da finansira posrnuo projekat s nekretninama u vlasništvu Kushnerove porodice.

Jedna od zanimljivih uloga Kushnera vidi se i u optužbama na njegov račun da je imao direktan utjecaj na Trumpa kako bi svojim stavovima podržao blokadu Katara.

U brojnim izvještajima američke štampe navodi se da je istinski autor saopćenja kojeg je Trump pročitao u junu, izražavajući podršku državama koje su uvele blokadu Kataru, ambasador UAE-a u Washingtonu Yousef Otaiba, blizak prijatelj Trumpovog zeta Kushnera.

Vrlo opasno

U programu Al Jazeere pod nazivom ”Iz Washingtona” u petak navečer, politički analitičar Mohamed al-Minshawi izjavio je kako će stvari koje se otkrivaju u procurjelim informacijama i izvještajima američke štampe ”imati ozbiljne posljedice na američko-emiratske odnose.”

Prema njegovom mišljenju, američke sigurnosne službe mogle bi tolerirati politički novac i lobiranja, jer je to zakonom uređeno u Washingtonu. Međutim, ako se dokaže uplitanje jedne tako male države, kao što su Emirati, u pokušaju da utječu na kreatore američke politike, to će onda imati značajne posljedice, smatra on.

Sa svoje strane, Ryan Grim, šef ureda lista The Intercept u Washingtonu, kaže kako smo kroz procurjelu elektronsku poštu Yousefa Otaibae, ambasadora UAE-a u Washingtonu, saznali da su Emiraćani bili iznenađeni zbog Trumpove pobjede na izborima, jer su očekivali pobjedu Hillary Clinton.

”Međutim, kada je Trump pobijedio, pokušali su što brže pronaći način da utječu na njega. Rješenje su vidjeli u Rusiji, koja se slaže s hirovima Emirata u njihovom odnosu prema Arapskom proljeću. Emirati su pokušali zbližiti Rusiju i Ameriku, naročito zbog toga što smatraju da su Obama i Clinton bili uzrok haosa na Bliskom istoku zbog svoje podrške Arapskom proljeću”, dodaje.

Bez obzira na motive UAE-a, pažnju posmatrača privlači to da je Abu Dabi pokušavao otvoriti tajne kanale komunikacije između Putina i Trumpa, ili pak organizirati sastanke između Trumpa i Mohammeda bin Zayeda. Pored toga, Emirati su pokušavali svojim novcem utjecati na administraciju najjače države na svijetu.

To posmatrače navodi da vjeruju da se slučaj Emirata, kojeg je otvorio Mueller, svakog dana pretvara u crnu rupu kojoj se ne nazire kraj.

Izvor: Al Jazeera