I Savez za Srbiju bez zajedničkog stava o presudi Karadžiću

Različiti stavovi članica Saveza za Srbiju o presudi Karadžiću (Tanjug)

Ni najveća opoziciona grupacija u Srbiji – Savez za Srbiju, baš kao ni Vlada Srbije, ni predsednik Srbije, još nisu saopštili svoj zvaničan stav o pravosnažnoj presudi nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću izrečenu u sredu pred međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu.  

Savez za Srbiju, opoziciona grupacija sastavljena od raznorodnih stranaka, takođe nema zajednički stav po ovom pitanju, piše beogradski list Danas.

Boško Obradović, lider Pokreta Dveri, koji je član SzS, za ovaj list je rekao da su njegovi i stavovi Dveri o tome poznati, kao i da se tema različitih mišljenja u Savezu sada plasira da bi se izazivale podele u opoziciji, te da neće u tome da učestvuje.

“Pričaćemo o svemu kad oslobodimo medije i otvorimo debatu u Srbiji”, rekao je Obradović za Danas, objasnivši da on iznosi svoj lični stav, koji je i stav Dveri, ali ne i Saveza za Srbiju.

Obradović: Nepravda boli

Na svom Twitter nalogu je u sredu, kada je izrečena presuda Karadžiću, napisao je: “Nepravda boli! Kad će odgovarati ratni zločinci i masovne ubice (Bil) Klinton, (Gerhard) Šreder, (Toni) Bler, (Havijer) Solana, (Hašim) Tači, (Ramuš) Haradinaj, (Ante) Gotovina, (Naser) Orić…Presuda Radovanu karadžiću nije ništa drugo nego nastavak NATO bombardovanja drugim sredstvima. Ne priznajem antisrpski Haški sud, niti njegove presude”.

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke Vuka Jeremića, takođe članice SzS, za Danas je rekla da “Haški tribunal nije doprineo pomirenju u regionu – Karadžić je dobio doživotnu, a Orić i Haradinaj su oslobođeni”.

Demokratska stranka, još jedna članica ovog saveza, oglasila se saopštenjem u kojem navodi da je izricanje presude Radovanu Karadžiću bitno za suočavanje s prošlošću, utvrđivanje odgovornosti i stvaranje poretpostavki za građenje budućnosti bez hipoteke prošlosti.

“Presudom se utvrđuje pojedinačna odgovornost i dokazuje da srpski narod kolektivno ne nosi krivicu za učinjene zločine. To pruža satisfakciju žrtvama i nadu svima koji se bore za humane ideale slobode, mira i razumevanja. Upravo tu leži odgovornost nas, pojedinaca i stranaka, društva u celini, da u periodu koji je pred nama onemogućimo revizionistička tumačenja, nacionalističku retoriku i nasilje prema neistomišljenicima”, navodi se u saopštenju Demokratske stranke.

Trifunović: Zločinac je zločinac, koje god vere bio

Ishod suđenja pozdravio je Pokret slobodnih građana, koji sada predvodi Sergej Trifunović. Ova stranka nije formalno članica Saveza za Srbiju, ali je potpisnica Sporazuma s narodom, programa u 30 tačaka, koji je ova koalicija ponudila građanima.

“Pokret slobodnih građana veruje da adekvatno sankcionisanje odgovornih za ratne zločine doprinosi pomirenju i da se osudama odgovornih pojedinaca skida teret krivice sa naroda i otvara prostor za normalan suživot na Balkanu. Verujemo da izostanak pravde u pojedinim slučajevima nije opravdanje da se pasionirano brane najgori pojedinci koji su svojim neodgovornim delovanjem doveli do krvavih sukoba i velikog broja žrtava”, navodi PSG u saopštenju.

Lider PSG Sergej Trifunović pojasnio je na Twitteru ovo saopštenje: “Da se razumemo, to što PSG pozdravlja doživotnu Karadžiću, ne znači da pozdravlja oslobađajuću Oriću – naprotiv. Zločinac je zločinac koje god vere bio. Haški tribunal je na žalost papazjanija sa dvostrukim standardima, ali je i kao takav potreban, jer baš niko ne bi odgovarao”.

Brnabić: Ne treba žuriti sa izjašnjavanjem

Vlast u Srbiji takođe još nije izašla za zvaničnim stavom o presudi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u službenoj poseti Nemačkoj, a premijerka Ana Brnabić je gostujući u emisiji “Oko” Radio-televizije Srbije (RTS), ocenila da ne treba žuriti sa izjašnjavanjem o slučaju Karadžić.

“Zanimljivo je kako su svi iz regije požurili da daju neverovatne izjave. Treba da pustimo da vidimo šta će kazati svi ostali, a mi ćemo, naravno, reći svoj stav”, rekla je Brnabić, dodajući da zvaničnici u državama regiona nisu mislili kako će se njihovi stavovi odraziti na uzajamne odnose sa Srbijom.

Žalbeno vijeće proglasilo je Karadžića odgovornim za etničko čišćenje Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini, genocid u Srebrenici, višegodišnje terorisanje Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce, kao i za učešće u četiri udružena zločinačka poduhvata u okviru kojih su ti zločini počinjeni.

Izvor: Al Jazeera i agencije