Oglasi

I Saudijska Arabija planira obogaćivati uranij

Rijad želi kompletirati cijeli krug nuklearnog programa, što uključuje proizvodnju i obogaćivanje uranija za potrebe nuklearnih elektrana.
'Eksperimentiramo s dva nuklearna reaktora', potvrdio je ministar energetike Abdulaziz bin SalmanEPA

Novoimenovani ministar energetike i prirodnih resursa Saudijske Arabije Abdulaziz bin Salman potvrdio je da njegova zemlja planira proizvodnju i obogaćivanje uranija za potrebe nacionalnog programa nuklearne energije, javlja Anadolija.

"Pažljivo prilazimo tom pitanju. Eksperimentiramo s dvama nuklearnim reaktorima", kazao je Bin Salman na 24. svjetskom energetskom kongresu u Abu Dhabiju.

Prema njegovim riječima, Saudijska Arabija želi kompletirati cijeli krug nuklearnog programa, što uključuje proizvodnju i obogaćivanje uranija za potrebe nuklearnih elektrana.

Planiraju dva nuklearna reaktora

"Cilj nam je da korištenjem nuklearne tehnologije u mirnodopske svrhe reduciramo ovisnost Saudijske Arabije o fosilnom gorivu", kazao je Bin Salman.

Vlasti Saudijske Arabije ranije su najavile plan gradnje dvaju nuklearnih reaktora u vrijednosti sedam milijardi dolara, a kao partneri su se ponudile Kina, Sjedinjene Američke Države, Rusija, Francuska i Južna Koreja.

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz proteklog je vikenda imenovao sina Abdulaziza bin Salmana ministrom energetike.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.