I Rusija ima ‘crnu listu’ građana sa Zapada

Spisak 'nepoželjnih' mogao bi biti proširen, ukoliko se uvedu nove sankcije Rusiji (AP)

Najmanje 200 političara i zvaničnika iz država Evropske unije i SAD-a uvršeno je na listu stranih građana kojima bi mogao biti zabranjen ulazak u Rusiju, piše list Izvestija, pozivajući se na svoje izvore.

“Spisak stranih državljana kojima bi mogao biti zabranjen ulazak u Rusiju je analogan crnim listama EU-a i zemalja NATO-a. Prvo mjesto po broju građana zauzima SAD sa 20 osoba”, rekao je izvor blizak Ministarstvu vanjskih poslova Rusije.

Na spisku se nalazi zamjenica pomoćnika predsjednika SAD-a za nacionalnu sigurnost Caroline Atkinson, pomoćnici predsjednika SAD-a Daniel Pfeiffer i Benjamin Rhodes, predstavnik većine u Kongresu SAD-a Harry Reid, glasnogovornik Senata John Boehner, predsjednik senatskog Komiteta za vanjske poslove Robert Menendes te senatori Mari Landrieu i John McCain, prenose ruski mediji.

Moguće proširenje spiska

Među osobama kojima bi potencijalno mogao biti zabranjen ulazak u Rusiju nalazi se i 13 kanadskih političara te 15 građana Mađarske.

Spisak od devet zvaničnika i članova Kongresa SAD-a kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, na bazi reciprociteta sa američkim sankcijama za Ukrajinu i Krim, objavljen je u martu prošle godine.

Izvestija kalkulira i kako bi spisak mogao biti proširen, ukoliko se uvedu nove sankcije Rusiji.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije potvrdilo informaciju.

Izvor: Agencije