I profesori politologije podržali proteste u Srbiji

"U ovom trenutku, potrebno je da se oglasimo i sačuvamo ugled institucije i profesionalni integritet kako bismo čiste savesti izlazili pred studente i predavali ono što predajemo", kaže dio profesora FPN-a u Beogradu (Screenshot)

Grupa od 80 profesora i saradnika Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu podržala je proteste u više gradova u Srbiji, navodeći da su građani “digli glas protiv urušavanja institucija, nasilja i gušenja sloboda”.

“Građanke i građani Srbije su digli glas protiv nasilja, nepravdi, gušenja sloboda, urušavanja institucija, obesmišljavanja demokratskih praksi i medijskih progona. Ono što se događa u našem društvu ne pogađa nas samo kao građanke i građane, nego i profesionalno”, navodi se u saopštenju koje je preneo portal Peščanik.

Potpisnici saopštenja su naveli da su “dovedene u pitanje vrednosti na kojima počiva program studija tog fakulteta, a to su demokratija, građanske i političke slobode, uljudni dijalog s neistomišljenicima, nezavisnost institucija, podela vlasti i sloboda medija”.

Protiv plagijata državnih funkcionera

Oni su podržali apel za zaštitu profesionalnih standarda koji se narušavaju na univerzitetima, naročito tolerisanjem plagijata državnih funkcionera.

“U ovom trenutku, potrebno je da se oglasimo i sačuvamo ugled institucije i profesionalni integritet kako bismo čiste savesti izlazili pred studente i predavali ono što predajemo”, saopštio je nastavni kadar FPN-a i izrazio nadu da će im se u ovome priključiti i ostale kolege iz akademske zajednice.

Prošle nedelje je grupa od 105 profesora i saradnika Filozofskog fakulteta potpisala zajednički apel kojim su dali podršku građanskim protestima protiv aktuelne vlasti u Srbiji.

Izvor: Agencije