I predstave festivala MESS odsad na internetu

Umjetnici su odlučili naći način kako dane ispuniti kulturom (MESS)

Internacionalni teatarski festival MESS pridružio se bosanskohercegovačkim teatarskim kućama u emitiranju kulturnih programa na internetu zbog pandemije korona virusa, navodi se u saopćenju Festivala.

“S obzirom na novonastalu situaciju u državi [Bosni i Hercegovini], ali i čitavom svijetu, a uzrokovanu pandemijom [bolesti] COVID-19, sve planirane kulturne aktivnosti i realizacija sadržaja unutar teatarske i kulturne zajednice su obustavljene. Ipak, umjetnici i umjetnice su odlučili naći način kako dane ispuniti kulturom, pa su pozorišta u Bosni i Hercegovini, jedno po jedno, počela online emitirati svoje predstave i druge kulturne sadržaje u okviru njihovih aktivnost”, saopćili su iz MESS-a.

“Tome se pridružio i Festival MESS, počevši s emitiranjem svojih koprodukcijskih predstava na FB stranici Festival MESS, YouTube kanalu MESS TV te MESS Vimeo kanalu.”

Prva predstava Pobunjenik M. K.

Prva predstava koju će publika imati priliku pogledati jest Pobunjenik M. K. režisera Nermina Hamzagića, nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS te uz podršku East West Centra Sarajevo.

Ta predstava premijerno je izvedena u aprilu 2014. na sceni Narodnog pozorišta i godinama je bila jedna od redovnih repertoarskih predstava.

U predstavi igraju Dženana Džanić, Maja Izetbegović, Enes Salković, Aleksandar Seksan, Vedrana Božinović i Amar Selimović, a autorski tim čine Asja Krsmanović (dramatizacija i dramaturgija), Thomas Steyaert (koreografija), Adisa Vatreš Selimović (scenografija), te Vanja Ciraj i Irma Saje (kostimografija).

“Ovo je prva u nizu aktivnosti koju Festival MESS planira realizirati u svojoj kulturnoj kampanji, a pod sloganom #duringthismessmoveless. Pored emitiranja teatarskih predstava, Festival MESS će organizirati i druge kulturne sadržaje, u koje će biti uključeni umjetnici i umjetnice, a koji su dio ovogodišnjih planiranih aktivnosti MESS-a”, piše u saopćenju Festivala.

Izvor: Agencije