Oglasi

I Panasonic prekida saradnju s Huaweijem

Japanska elektronska grupa će kineskom gigantu prekinuti isporuku pojedinih dijelova, navodi Nikkei.
Prošle godine Huawei je od japanskih kompanija otkupio dijelove u vrijednosti od 6,3 milijardi dolaraEPA/Ilustracija

Japanesa elektronska grupa Panasonic odlučila je prekinuti isporuku pojedinih dijelova Huaweiju, nakon sankcija koje je SAD nametnuo kineskom telekomukacionom gigantu, saznaje Nikkei.

"Riječ je o malom broju proizvoda, tako da ovaj prekid neće imati utjecaj na naše poslovanje", rekao je neimenovani predstavnik Panasonica.

Vjeruje se da se radi o komponentama za pametne telefone.

Panasonic isporučuje dijelove za Huaweijeve telefone, a neki od njih baziraju se na američkoj tehnologiji.

Kompanija iz Osake navela je da će izraditi studiju o tome da li ostali proizvodi potpadaju pod odluku Ministarstva trgovine SAD-a koja se odnosi na američku tehnologiju.

Kazne sa one koji prekrše sankcije

Dobavljači koji prekrše američke sankcije suočit će se s kaznama ili drugom vrstom sankcija.

Prošle godine je Huawei od japanskih kompanija otkupio dijelove u vrijednosti od 6,3 milijardi dolara, a tu potpadaju i Sonyjevi senzori za fotografije i memorijski čipovi Toshibe.

Prije nekoliko dana Washington je stavio Huawei i 70 kompanija s kojima ona sarađuje na trgovinsku crnu listu.

Iz Huaweija su ovaj potez nazvali nerazumnim i kršenjem prava.

Odluka je objavljena samo nekoliko minuta nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump zabranio američkim kompanijama da koriste opremu koju proizvode oni za koje tvrdi da ugrožavaju nacionalnu sigurnost.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.