Oglasi

I novi sastanak o Izbornom zakonu BiH bez rezultata

Članovi Venecijanske komisije u Sarajevu razgovarali s liderima SDA, SBB-a BiH, SDP-a BiH, DF-a i HDZ-a BiH.

Nezirović: Dogovora o Izbornom zakonu još uvijek nema

I današnji sastanak u Sarajevu o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine završen je bez rezultata i pomaka, javlja agencija Fena.

Razgovori se nastavljaju sutra, potvrdili su učesnici sastanka novinarima.

O mogućim izmjenama Izbornog zakona razgovarali su lideri nekoliko bosanskohercegovačkih parlamentarnih stranaka u prisustvu eksperata Venecijanske komisije, Delegacije Evropske unije u BiH i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Sastanak je održan u sjedištu Delegacije EU u BiH i bio je zatvoren za javnost.

Bezuspješni pokušaji

Po završetku su zamjenica lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Borjana Krišto kao i lideri Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Fahrudin Radončić i Nermin Nikšić novinarima kazali kako nije bilo pomaka i kako je svaka strana ostala pri ranijim stavovima o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Sastanku su prisustvovali i lideri Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović te Demokratske fronte (DF) Željko Komšić.

Sastanci se održavaju već duže vrijeme u pokušaju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH posebno kad je riječ o popunjavanju Doma naroda Federalnog parlamenta.

Mjesecima prije, lideri stranaka razgovarali su više puta u prisustvu šefa Delegacije EU-a u BiH Larsa Gunnara Wigemarka te američke ambasadorice u BiH Maureen Cormack, ali kako su ti susreti završavani bez dogovora, odlučeno je da se uključe i eksperti Venecijanske komisije.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.