I novi lider Parlamenta Katalonije za otcjepljenje

Roger Torrent će braniti prava 'svih 135 poslanika u Parlamentu', uključujući i one koji su u bjekstvu i pritvoru (AP)

Novi katalonski Parlament izabrao je za predsjednika Rogera Torrenta, koji se zalaže za otcjepljenje Katalonije od Španije, javljaju agencije.

To će, kako je ocijenila agencija AP, garantirati nastavak zahtjeva za nezavisnost te španske sjeveroistočne pokrajine.

Torrent, član Katalonske republikanske ljevice, izabran je da vodi odbor Parlamenta koji ima ključnu ulogu u odlučivanju koje teme će se razmatrati i o čemu će se glasati u Parlamentu.

On je rekao, nakon što je izabran, kako će braniti prava “svih 135 poslanika u Parlamentu”, uključujući i one koji su u bjekstvu ili u pritvoru.

Sjednica novog katalonskog Parlamenta u srijedu održana je s nekoliko praznih poslaničkih stolica koje su bile ukrašene žutom trakom, pošto su neki poslanici u egzilu, a neki pritvoreni.

Podrška Carlesu Puigdemontu

Bivši katalonski lider Carles Puigdemont i još četverica bivših članova njegovog kabineta su u Briselu, kako bi izbjegli sudsku istragu, dok su trojica izabranih poslanika, uključujući bivšeg katalonskog potpredsjednika Oriola Junquerasa, u pritvoru, zbog optužbi za pobunu.

Ostali bivši članovi kabineta i zvaničnici Parlamenta su pušteni iz zatvora, ali su i dalje pod istragom.

Secesionističke katalonske grupe Zajedno za Kataloniju i Katalonska republikanska ljevica dogovorile su se ranije kako će podržati Puigdemonta za novog predsjednika katalonske vlade.

Vlasti u Madridu, međutim, u utorak su odbacile kao apsurdne sugestije da bi Puigdemont mogao upravljati Katalonijom iz egzila i poručile kako će, ako katalonski Parlament ipak izabere Puigdemonta za predsjednika vlade te pokrajine, zadržati kontrolu nad tom regijom.

Izvor: Agencije