I NATO traži formiranje većine u Makedoniji

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg zatražio je od političara u Skoplju da poduzmu naredni korak nakon što je objavljena informacija po kojoj je Socijaldemokratski savez Makedonije prikupio dovoljno glasova za sastavljanje većine u parlamentu.

Po Stoltenbergu, predsjednik Đorge Ivanov trebao bi mandat za sastav nove makedonske vlade povjeriti Zoranu Zaevu, predsjedniku SDSM-a.

“Nakon neuspješnog pokušaja da se formira vlada, objavljeno je da je prikupljeno dovoljno potpisa. Očekujem od dužnosnika u Skoplju da poduzmu naredni korak u demokratskom procesu. Pozivam sve strane na suzdržanost u izjavama i postupcima i da donesu odluke za dobrobit svih građana”, istaknuo je Stoltenberg.

Zaev je prethodno potvrdio da je postignut dogovor s albanskim strankama o ključnim pitanjima, da ima dovoljno potpisa te kako će nova makedonska vlada biti formirana najkasnije do polovice idućeg mjeseca.

Stoga očekuje da će već u ponedjeljak od predsjednika Ivanova dobiti mandat za formiranje vlade.

Ranije je i europski povjerenik za proširenje i susjedstvo Johannes Hahn pozvao predsjednika Ivanova da mandat za sastavljanje nove makedonske vlade povjeri Zaevu.

Zaev: Laž o obećanju DUI-ju

U međuvremenu je Zaev demantirao informacije po kojima će nova makedonska vlast proglasiti Srbiju krivcem za genocid nad Albancima u Makedoniji.

Pojedini mediji su prenijeli kako je Zaev obećao Demokratskoj uniji za integraciju (DUI) da će donijeti odluku kojom bi se Srbija teretila za navodni genocid nad Albancima u Makedoniji između dva svjetska rata. 

“Apsolutna je laž takva tvrdnja, a vijest o tome je pokušaj da nas posvađaju s bratskim srpskim narodom”, rekao je Zaev.

“Ta vijest nije točna i sama po sebi pokazuje zločestu namjeru bulumente koju financira bivši premijer i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski. Dobio sam potpise za formiranje vlade i nadam se da ćemo taj posao završiti za desetak dana, a Gruevski osjeća da gubi vlast i želi izazvati sukobe s bratskim narodom”, dodao je.

Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska javlja da “iz SDSM-a kažu da se to radi kako bi se stvorila panika i revolt među građanima”.

“U toj stranci odlučno su negirali da je takvo nešto dogovoreno, kao i priče o navodnoj promjeni grba i zastave. Navode kako se razgovaralo o službenoj upotrebi albanskog jezika, ali u skladu sa Ustavom”, javila je Smilevska.

Izvor: Al Jazeera i agencije